5

sep

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 17

Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.

Deze week is onze tip:

Haastige spoed is zelden goed

Hoelang duurt nu een bedrijfsoverdracht traject? Dit is een vaak gestelde vraag; een echt antwoord hierop is niet te geven, elk traject is maatwerk en dus anders. De valkuilen zijn verschillend, de adviseurs en betrokkenen zijn andere persoonlijkheden, de tijdsdruk is soms hoog, soms oneindig. Rekening houdend met gemiddelden duurt een bedrijfsovername vanaf de eerste contacten tot aan de daadwerkelijke overdracht zes maanden tot één jaar. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de voorbereidingstijd van koper en het “verkoopklaar maak ” traject van verkoper.


Gezien de complexiteit van de diverse bedrijfsmatige aspecten van een onderneming en de aan de overdracht gerelateerde financiële belangen kan niet vaak genoeg gesteld worden dat tijd moet worden “genomen” om een dergelijk traject in goede banen te leiden en een optimaal resultaat te bereiken. Even snel een due diligence doen of een onderhandeling afronden komt de kwaliteit en de zorgvuldigheid van het proces vaak niet ten goede. Partijen moeten kennis maken, informatie uitwisselen, informatie verifiëren, elkaar vertrouwen en het resultaat van de overdracht gunnen, onderhandelen, juridische zaken regelen, diverse specialistische zaken met diverse specialisten bespreken en opvolgen etc. Dit kost nu eenmaal tijd hetgeen partijen dienen te beseffen; gulzigheid is dan een slechte raadgever.


Wanneer u ondersteuning of advies wenst, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen via het e-mailadres info@jmpartners.nl of via het telefoonnummer 076 – 887 00 01. Wij staan u graag te woord.

Meer nieuws

jm logo groot

Hoe onderhandelen met een leugenaar?

Wist u dat mannen gemiddeld 3 keer per dag liegen en vrouwen slecht...

Lees verder
fijnefeestdagen2023

Fijne feestdagen

Onze laatste nieuwsbrief van het jaar is verstuurd. Een jaar waari...

Lees verder
earn out regeling

Earn-outregeling bij koop- en verkooptransacties

Bij koop- en verkooptrajecten is het een term die regelmatig voorbi...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld