Spreiding van de activiteiten in een onderneming.

De eerste stappen van het “verkoopklaar maken” van een onderneming zijn veelal het beperken van de bestaande afhankelijkheid van het management en de leveranciers/afnemers. De volgende tip van het “verkoopklaar maken” van een onderneming betreft de spreiding van de activiteiten van een onderneming over verschillende markten.

Indien de activiteiten van een onderneming slechts minimaal gespreid zijn, dan treedt er risico op als de betreffende markt “in verval” raakt of  “volwassen” is geworden, dan wel indien technologische ontwikkelingen de markt compleet veranderen. Dit heeft een direct effect op de winstgevendheid van een onderneming. Hierbij dient echter wel opgemerkt te worden dat het aanbieden van één of enkele (specialistische) diensten c.q. producten niet direct voor een hoger risico hoeft te zorgen. Als het om een schaalbare dienst en/of product gaat ofwel de activiteiten zijn verspreid over meerdere markten, afzetkanalen en/of doelgroepen, dan kan het aanbieden van één of enkele (specialistische) diensten c.q. producten de concurrentiepositie van een onderneming verbeteren. De onderneming heeft dan namelijk een unieke positie in de markt.

Het spreiden van de activiteiten over meerdere geografische regio’s zal ervoor zorgen dat de risico’s nationaal of internationaal gespreid zijn. Een onderneming kan dan inspelen op de conjunctuur van de diverse regio’s en daarmee haar product en/of dienst aanbieden in een regio met voorspoedige verwachte economie ontwikkelingen.

Middels een gedegen spreiding van de activiteiten c.q. de markten waarop een product en/of dienst wordt aangeboden kan een MKB onderneming haar risico’s beperken en daarmee haar winstgevendheid in de toekomst veilig stellen en haar waarde voor de aandeelhouders vergroten. Indien dit wordt bereikt met een uniek product dan is de verkopende MKB ondernemer spekkoper.

                                                      

Mocht u naar aanleiding van deze tip, graag eens met ons praten over het verkoopklaar maken van uw onderneming. Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!