Hoewel de periode van hoogconjunctuur op dit moment aan het afnemen is, verwacht men voor de komende jaren nog steeds een lichte groei. De aanhoudende positieve economische ontwikkelingen zijn het gevolg van groeiende consumentenbestedingen, bedrijfsinvesteringen en overheidsuitgaven¹.

Stijgende verkoopprijs

Deze positieve trend is ook zichtbaar in de M&A markt en resulteert over het algemeen in een hogere verkoopprijs van een onderneming. Veel Nederlandse ondernemers denken na over hun opvolging (bijna 60% is 45 jaar of ouder)². Waar zij eerder nog niet direct een verkoop overwogen, zorgen de hoge prijzen ervoor dat deze ondernemers nieuwsgierig worden naar de mogelijkheden die de markt hen op dit moment biedt. Immers, niemand laat een niet te missen kans aan zich voorbij gaan!

Gunstig overname moment

Momenteel zien we dat de jongere generatie van ondernemers in veel gevallen al na een relatief korte periode (circa 5 à 10 jaar) hun onderneming wenst te verkopen om zich te richten op nieuwe activiteiten. Juist nu kan dit interessant zijn. De lage rente zorgt ervoor dat een koper tegen gunstige voorwaarden een lening af kan sluiten (goedkopere overnamefinanciering). Daarnaast zijn er veel (investerings-)partijen met een overvolle spaarkas.

Verkoopklaar maken

Uit onderzoek blijkt dat circa één op de drie bedrijfsverkopen niet gepland is. De belangrijkste reden voor een onvoorziene verkoop is in circa een derde van de gevallen een onverwacht ontvangen bod op de onderneming³. In de huidige overnamemarkt, waarin de vraag naar ondernemingen het aanbod overtreft, is het dan ook niet ondenkbaar dat deze trend nog een tijd zal aanhouden. Hieruit blijkt wederom hoe belangrijk het is om een onderneming tijdig verkoopklaar te maken. Als er dan een onverwacht bod komt, staat in ieder geval uw bedrijf in een goede onderhandelingspositie!

Wat kunnen wij voor u doen?

Bent u geïnteresseerd in de verkoop of juist uitbreiding/aankoop van een onderneming? Of misschien bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw bedrijf verkoopklaar te maken? Vraag dan eens een vrijblijvend gesprek aan met een van onze adviseurs. Onder het genot van een kop koffie bespreken wij graag met u de mogelijkheden.

JM Corporate Finance B.V.

Jan van Wijngaarden, Partner

jvw@jmpartners.nl

06 - 53 229 496

Bart Koreman, senior adviseur

bk@jmpartners.nl

06 - 55 718 515

www.jmcorporatefinance.nl

info@jmpartners.nl 

[¹] Bron: Rabobank Publicaties “Nederland: groei zwakt sneller af dan gedacht” d.d. 18 januari 2019”

[²] Bron: CBS “Ondernemers; persoonskenmerken, bedrijfsgrootte, bedrijfstak”

[³] Bron: Brookz Overname Barometer H2-2016

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!