Trend barometer voor de overnamemarkt
Het halfjaarlijks onderzoek van het Brookz platform voor bedrijfsovername onder 193 overname advieskantoren, geeft u een mooi overzicht van alle cijfers en trends. In onderstaande samenvatting treft u de highlights aan die u in staat zullen stellen meer inzicht te krijgen in de MKB overnamemarkt. Ruim 75% van alle overnametransacties vinden in Nederland namelijk plaats in de MKB markt.

Transacties
Het aantal transacties is in de tweede helft van 2016 opnieuw met circa 5% gedaald. Daarnaast werden adviseurs minder vaak gevraagd om buy-side te adviseren, wel werden advieskantoren circa 30% vaker betrokken bij een sell-side transactie.

De verdeling van transacties over de sectoren laat ons zien dat IT&Online de grootste stijger is met 30%, de detailhandel is de grootste daler. Het aantal transacties nam daar met 50% af.

Opdrachtportefeuille
Het aantal transacties in H2-2016 is afgenomen terwijl de opdrachtenportefeuille is gegroeid. Dit impliceert dat de gemiddelde doorlooptijd van mandaat tot transactie is toegenomen.

Multiples per sector
Hier zien we over de hele linie van sectoren een lichte stijging van de EBITDA multiples, behalve wederom in de detailhandel waar een lichte daling plaatsvond.

Redenen voor bedrijfsverkoop
Het blijkt dat in 31% van de gevallen een onderneming verkocht werd terwijl dit niet de planning was. Meest voorkomende redenen voor deze niet geplande verkopen zijn; een onverwachts bod, conflict tussen aandeelhouders, ziekte of overlijden van de ondernemer en acute liquiditeitsproblemen.

Maar wat zijn daarnaast dan de meest voorkomende redenen voor een geplande verkoop? Dat zijn de wensen om te cashen, de wens om te stoppen met werken of ontbreken van een geschikte opvolger.

Outlook 2017
Hier spreekt een positief gevoel uit, men is ook positiever dan een half jaar geleden. Het sentiment is op dit moment tevreden over de overnamemarkt en verwacht voor de komende zes maanden een stabiele licht stijgende markt.

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!