scott blake x ghf9ljrvg unsplash

Bouw en installatie

De veranderingen in de bouw en installatiesector resulteren in kansen voor bedrijven in deze branche.

JM Corporate Finance heeft veel ervaring binnen de bouw en installatiebranche. Wij gaan graag met u in gesprek om met u de strategie, kansen en uitdagingen voor uw onderneming te bespreken.

De bouw en installatiebranche omvat

bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw, grond-, weg- en waterbouw (GWW), gespecialiseerde bouw (installatie- en afwerkbedrijven) en nauw aan de sector gerelateerde bedrijven (o.a. architectenbureaus en projectontwikkelaars).

Door de conjunctuurgevoeligheid van de bouw en installatiebranche heeft het gros van de bedrijven actief in de sector in de afgelopen jaren goed gevulde orderportefeuilles opgebouwd. Ondanks de gunstige situatie kent de sector diverse grote uitdagingen die druk zetten op de rendementen. De beperkte beschikbaarheid van bouwmaterialen en een grote personeelsschaarste in de sector zorgen voor hoge bouwkosten. Daarnaast brengen de overheidsmaatregelen als gevolg van de stikstof en PFAS problematiek onzekerheid, waarbij bouwprojecten stil zijn komen te liggen of vertraagd worden opgeleverd.

De veranderingen op de markt resulteren ook in kansen voor bedrijven in de sector. De bouwkosten kunnen worden verlaagd wanneer ketenpartners intensiever en efficiënter samenwerken door digitalisering van dagelijkse werkzaamheden en administratieve werkstromen (bijvoorbeeld m.b.v. BIM). Daarnaast wordt binnen bouwprocessen in toenemende mate gebruik gemaakt van prefab-constructies, waarbij het productieproces veelal sterk is geautomatiseerd en versneld. Dit resulteert in tijdswinst en besparingen de op arbeidskosten.

De beoogde energie- en duurzaamheidstransitie zorgt ervoor dat de installatiebranche nieuwe technieken omarmt op het gebied van temperatuur, luchtkwaliteit, veiligheid en het gebruik van ruimtes (bijv. sensoren, IOT, big data). Door een focus op de dienst (onderhoud, advisering) in plaats van enkel het product kunnen installateurs langdurigere relaties aangaan met afnemers.

JM Corporate Finance

In de afgelopen jaren ziet JM Corporate Finance een sterk consoliderende trend in de bouw en installatiebranche, waarbij de grote partijen zich met name richten op verdere ketenintegratie. Naast het verwerven van kennis worden overnames ook gezien als een manier van kostenoptimalisatie door schaalvergroting en om gekwalificeerd personeel te werven op de huidige krappe arbeidsmarkt. JM Corporate Finance heeft een veel ervaring binnen de bouw en installatiebranche. Wij gaan graag met u in gesprek om met u de strategie, kansen en uitdagingen voor uw onderneming te bespreken.

Lees meer over JM Corporate Finance

Wat kan JM Corporate Finance voor u betekenen?

  • Het vaststellen en verhogen van de waarde van uw bedrijf;
  • Begeleiding bij de verkoop van uw bedrijf;
  • Begeleiding bij een overdracht binnen uw familie;
  • Het aantrekken van financiering voor uw bedrijf;
  • Het realiseren van een (gedeeltelijke) verkoop aan een investeerder;
  • Het uitvoeren van een due diligence;
  • Second opinion op een bedrijfswaardering;
  • Begeleiding bij een management buy-out, buy-in of medewerkersparticipatie-plan;
  • Het zoeken naar een koper, verkoper, investeerder of strategische fusiepartij.
Bekijk al onze diensten

Bent u actief in de bouw en installatie sector..

en heeft u vragen over onze diensten?

Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.

Bart Koreman

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld