Zijn er do’s en don’ts bij de overname van personeel? Jazeker! Een aantal handige tips om niet voor verrassingen komen te staan bij, of na de bedrijfsoverdracht.

Bij de overname van een bedrijf neemt u automatisch ook het personeel over. Een uitgangspunt hierbij is dat u niks mag veranderen aan de rechten en plichten van de medewerkers. Daarnaast moeten de bestaande personeelsdossiers gecontroleerd worden en moeten er meldingen gedaan worden bij de belastingdienst over de overname van het personeel. De specialisten van JM Corporate Finance lichten deze stappen graag toe.

Controle personeelszaken

Bij een bedrijfsovername is het van essentieel belang om op goede voet met het personeel verder te kunnen gaan. Een prettige relatie met het personeel is vanzelfsprekend belangrijk., Wel zo belangrijk is een volledige en correcte administratie m.b.t. het personeel voor een goede bedrijfsovername. JM Corporate Finance kan u hierbij helpen.

 

Wij geven (in overleg met een arbeidsrecht advocaat) tips inzake:

  • de personeelsdossiers;
  • de arbeidscontracten;
  • de pensioenregelingen;
  • de collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Deze gegevens moeten gecontroleerd en mogelijk gewijzigd worden. JM Corporate Finance zorgt er (in samenwerking met een arbeidsrechtadvocaat) voor dat de administratie up-to-date is en voldoet aan alle wet- en regelgeving.

Pensioenregeling

Bij een bedrijfsovername wordt het personeel van de overgenomen onderneming ondergebracht in de pensioenregeling van de koper. Hierbij behouden de personeelsleden na de overname wel het recht op het pensioen dat zij al hebben opgebouwd. Indien de koper geen pensioenregeling heeft, dan moet de pensioenregeling van de oude werkgever worden voortgezet.

Collectieve arbeidsovereenkomst (cao)

Indien bij de verkopende onderneming een cao geldt voor het personeel, dan blijft de cao gelden totdat deze afloopt. De (oude) arbeidsvoorwaarden blijven dan ook van kracht voor het personeel van de verkoper bij een bedrijfsovername door een nieuwe partij. Dit kan er in resulteren dat, indien de werknemers van de koper in een andere branche werkzaam zijn, er uiteindelijk bij de koper meerdere cao’s van toepassing zijn.

Opzegging/ontbinding

Bij een bedrijfsovername gaat het personeel dus van rechtswege over naar de overnemende partij. De rechtspositie die bestond tegenover de verkopende ondernemer is de overname een (vergelijkbare) rechtspositie tegenover de kopende ondernemer. Het is de verkopende ondernemer niet toegestaan om voor die tijd de arbeidsovereenkomsten van zijn medewerkers te beëindigen met als reden dat de onderneming wordt overgedragen. Indien dit toch gebeurt, dan kunnen de medewerkers de nietigheid van de opzegging aanvechten.

Verzet tegen de overname door het personeel

Bij een bedrijfsovername is het personeel echter niet verplicht om mee te gaan. Wanneer zij niet met de nieuwe eigenaar verder willen, moeten zij hiervoor een schriftelijke verklaring indienen. Hieruit moet niet alleen blijken welke bezwaren zij hebben, maar moeten zij ook expliciet aangeven dat zij ervoor kiezen het contract te beëindigen. Om te voorkomen dat hier onduidelijkheden of meningsverschillen over ontstaan, helpt JM Corporate Finance u graag op weg.

Voorbereiding van de overname van een bedrijf met personeel

De specialisten van JM Corporate Finance zien het als een uitdaging u zo goed mogelijk te begeleiden bij complexe personeelsvraagstukken, uiteraard altijd in samenwerking met een arbeidsrechtadvocaat. Zo bent u goed voorbereid op een bedrijfsovername en komt u niet voor verrassingen te staan.

Vragen over een bedrijfsovername of overname van het personeel? Wij staan u graag te woord via telefoonnummer 076-8870001. Ook kunt u ons per info@jmpartners.nl of via de website bereiken. U kunt van ons een gewoon helder advies verwachten, met visie.

Bel mij terug

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie?
Vul uw gegevens in en wij bellen u z.s.m. terug.

Telefoonnummer achterlaten
Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over onze dienstverlening? Neem contact met ons op of bekijk de lijst met veelgestelde vragen (FAQ).

Bekijk de FAQ
Stel al uw vragen aan onze experts. JM Corporate Finance helpt u helder en met visie verder.