Overname bedrijf met personeel

Zijn er do’s en don’ts bij de overname van personeel? Jazeker! We voorzien u graag van een aantal handige tips zodat u niet voor verrassingen komt te staan tijdens of na de bedrijfsoverdracht.  • JM Corporate Finance: Gewoon helder, met visie.

Stel uw vraag:

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Bij de overname van een bedrijf neemt u automatisch ook het personeel over. Een uitgangspunt hierbij is dat u niks mag veranderen aan de rechten en plichten van de medewerkers. Daarnaast moeten de bestaande personeelsdossiers gecontroleerd worden en moeten er meldingen gedaan worden bij de belastingdienst over de overname van het personeel. De specialisten van JM Corporate Finance lichten deze stappen graag toe.

Controle personeelszaken

Bij een bedrijfsovername is het van essentieel belang om op goede voet met het personeel verder te kunnen gaan. Een prettige relatie met het personeel is vanzelfsprekend belangrijk voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Hier profiteert u als nieuwe werkgever ook van. Net zo belangrijk is een volledige en correcte administratie m.b.t. het personeel. JM Corporate Finance kan u hierbij helpen.

 

Wij geven (in overleg met een arbeidsrecht advocaat) tips inzake:

  • de personeelsdossiers;
  • de arbeidscontracten;
  • de pensioenregelingen;
  • de collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Deze gegevens moeten gecontroleerd en mogelijk gewijzigd worden. JM Corporate Finance zorgt er (in samenwerking met een arbeidsrechtadvocaat) voor dat de administratie up-to-date is en voldoet aan alle wet- en regelgeving.

Pensioenregeling

Wanneer er sprake is van overgang wordt het personeel van de overgenomen onderneming ondergebracht in de pensioenregeling van de koper. Hierbij behouden de personeelsleden na de overname wel het recht op het pensioen dat zij al hebben opgebouwd. Indien de koper geen eigen pensioenregeling heeft, dan moet de pensioenregeling van de oude werkgever worden voortgezet.

Collectieve arbeidsovereenkomst (cao)

Indien bij de verkopende onderneming een cao geldt voor het personeel, blijft deze cao gelden totdat hij afloopt. Ook dezelfde (oude) arbeidsvoorwaarden blijven van kracht voor het personeel van de verkoper bij een bedrijfsovername door een nieuwe partij. Dit kan er in resulteren dat, indien de werknemers van de koper in een andere branche werkzaam zijn, er uiteindelijk bij de koper meerdere cao’s van toepassing zijn.

Opzegging/ontbinding

Bij een bedrijfsovername gaat het personeel dus van rechtswege over naar de overnemende partij. De rechtspositie - met alle rechten en plichten - die bestond tegenover de verkopende ondernemer bestaat na de overname uit een (vergelijkbare) rechtspositie tegenover de kopende ondernemer. Het is voor de verkopende ondernemer niet toegestaan om voor die tijd de arbeidsovereenkomsten van zijn medewerkers te beëindigen met als reden dat de onderneming wordt overgedragen. Indien dit toch gebeurt, dan kunnen de medewerkers de nietigheid van de opzegging aanvechten.

Verzet tegen de overname door het personeel

Bij een bedrijfsovername is het personeel echter niet verplicht om mee te gaan. Wanneer zij niet met de nieuwe eigenaar verder willen, moeten zij hiervoor een schriftelijke verklaring indienen. Hieruit moet niet alleen blijken welke bezwaren zij hebben, maar moeten zij ook expliciet aangeven dat zij ervoor kiezen het contract te beëindigen. Om te voorkomen dat hier onduidelijkheden of meningsverschillen over ontstaan, helpt JM Corporate Finance u graag op weg.

Voorbereiding van de overname van een bedrijf met personeel

De specialisten van JM Corporate Finance zien het als een uitdaging u zo goed mogelijk te begeleiden bij complexe personeelsvraagstukken en risico's te vermeiden, uiteraard altijd in samenwerking met een arbeidsrechtadvocaat. Zo bent u goed voorbereid op een bedrijfsovername en komt u niet voor verrassingen te staan.

Vragen over een bedrijfsovername of overname van het personeel? Wij staan u graag te woord via telefoonnummer 076-8870001. Ook kunt u ons per info@jmpartners.nl of via de website bereiken. U kunt van ons een gewoon helder advies verwachten, met visie.

Stel al uw vragen aan onze experts.

JM Corporate Finance helpt u helder en met visie verder.

Vragen? Neem contact op!

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart Koreman

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld