Handelszaken over te nemen

Het overnemen van handelszaken is geen sinecure. Een goed begrip van de business is dan noodzakelijk zodat geen “lijken” in de kast naar voren komen nadat de overname heeft plaatsgevonden. En dat zal niet de eerste keer zijn! Vaak wordt gedacht dat over te nemen handelszaken eenvoudig van aard zijn en dat de risico’s wel zullen meevallen. Niets is minder waar. Juist bij kleinere overnames komen na onderzoek veelal grotere kwesties naar voren die vóór de overname dienen te worden opgelost.

  • JM Corporate Finance: Gewoon helder, met visie.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Due Diligencee onderzoek overname handelszaken

Een due diligence onderzoek (“boekenonderzoek”) wordt uitgevoerd door de koper van de handelszaak en is veelal gericht op de omzetdetails. Welke klanten hebben geleidt tot welke omzet gedurende de laatste jaren en bestaat er een bepaalde mate van afhankelijkheid. Ook de bruto-marge dient te worden beoordeeld en verklaard. Daarnaast is het van belang of er bepaalde kortingsafspraken bestaan, zowel mondeling als schriftelijk. Een detailonderzoek op de omzetverantwoording van de verkoper leidt nog wel eens tot de conclusie dat bepaalde transacties aan het einde van het boekjaar net niet in het juiste jaar zijn verantwoord. Toch niet geheel onbelangrijk, dit is namelijk wel bepalend voor de uiteindelijke verkoopprijs aangezien hierdoor de winst kan zijn beïnvloed.

Contracten overname handelszaken

Nadat de onderhandelingen zijn afgerond worden de afspraken vastgelegd in een contract. Van groot belang is dan of verkoper een onderneming verkoopt als eenmanszaak of een VOF of als een vennootschap. Indien de handelszaak niet wordt gedreven in een vennootschap en er geen holdingstructuur bestaat, leidt dit tot mogelijke privé risico’s van de verkoper in verband met de af te geven garanties. Derhalve heeft de verkoper ook behoefte aan een adviseur die dit traject goed kan begeleiden teneinde risico’s in de toekomst te voorkomen. Voor de koper is het overnemen van de activiteiten en de activa van de verkopende partij een zogenaamde activa/passiva transactie waardoor zijn risico’s zijn geminimaliseerd. Het verdelen van de risico’s over koper en verkoper is een hele kunst en vergt veel inspanning van partijen.

Heeft u binnenkort te maken met het overnemen van handelszaken?

Mocht u meer informatie wensen over het overnemen van handelszaken, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen via deze website, via info@jmpartners.nl of via telefoonnummer 076-8870001. Wij zijn gevestigd in Breda.

Vragen? Neem contact op!

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart Koreman

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld