Overname eenmanszaak

Plant u de overname van een eenmanszaak? JM Partners helpt u er graag bij! Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van bedrijfsovernames en weten alles op het gebied van activa/passiva, wettelijke verplichtingen voor de overname van (eventuele) werknemers en meer. JM Corporate Finance B.V. begeleidt u graag bij het gehele overnameproces en het maken van de juiste keuzes.  • JM Corporate Finance: Gewoon helder, met visie.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Eenmanszaak overnemen

De eenmanszaak is de populairste ondernemingsvorm in Nederland. Hij is makkelijk op te richten en er is sprake van diverse fiscale voordelen. Er zitten echter ook nadelen aan een eenmanszaak die een eenmanszaak overnemen soms lastiger maken. Een belangrijk nadeel van een eenmanszaak is de aansprakelijkheid bij schulden. Zowel privé als zakelijk kunnen schuldeisers dan vorderingen verhalen.

Bij een overname van een eenmanszaak komen alle bedrijfsactiva aan u toe. Alle schulden laat u bij voorkeur achter bij de verkoper tenzij deze toebehoren aan directe bedrijfsactiviteiten. Er is echter wel een wettelijke verplichting om de (eventuele) werknemers mee over te nemen. Dit vormt vaak geen probleem, maar kan een nadeel zijn wanneer het bedrijf niet goed presteert. JM Corporate Finance B.V. begeleidt u graag bij het gehele overnameproces en het maken van de juiste keuzes.

Op deze pagina leggen we graag uit wat er allemaal komt kijken bij een eenmanszaak overnemen en waar u op moet letten.

Activa/passiva transactie

Bij de overname van een eenmanszaak is er sprake van een activiteitentransactie c.q. activa/passiva-transactie in plaats van een aandelentransactie. Bij een activa/passiva-transactie worden specifieke vermogensbestanddelen (activa) en/of verplichtingen (passiva) overgedragen.

Voordelen activa/passiva-transactie

Een voordeel van een activa/passiva-transactie is dat er specifieke overnameonderdelen kunnen worden geselecteerd waardoor de kans op zogenaamde ‘lijken in de kast’ (verborgen risico’s/gebreken) (veel) kleiner is. De overnameonderdelen kunnen immers separaat geselecteerd worden. Daarnaast is de verworven goodwill (boekwinst) voor een koper fiscaal aftrekbaar (belastingvoordeel waardoor de ‘netto koopprijs’ lager uitvalt).

Nadelen activa/passiva-transactie

Anderzijds kleven er aan een activa/passiva-transactie ook nadelen. Zo betreft het een zeer bewerkelijke overnamestructuur aangezien elk activum en passivum apart beschreven dient te worden, alle contracten (personeel, afnemers, leveranciers, etc.) dienen opnieuw afgesloten te worden hetgeen kan leiden tot nieuwe onderhandelingen en andere afspraken en voorwaarden. Een belangrijk nadeel voor de verkoper is dat direct dient te worden afgerekend over de gerealiseerde goodwill (boekwinst) en bij de overdracht van onroerende zaken is overdrachtsbelasting verschuldigd.

Financiering overname eenmanszaak

Bij een overname van een eenmanszaak is het in de meeste gevallen nodig om een financiering aan te gaan. Een lening bij de bank is de meest voor de hand liggende optie. Echter, er zijn meerdere mogelijkheden waar u aan kunt denken. Zo kunt u de overname van een eenmanszaak ook financieren door bijvoorbeeld een lening bij familie of een bekende aan te gaan. Ook kunt u op zoek gaan naar een geïnteresseerde investeerder voor de overname van een bedrijf. JM Corporate Finance B.V. adviseert u graag over de diverse mogelijkheden en de voor u meest geschikte financiële constructie.

Begeleiding overname eenmanszaak

Wanneer u nadenkt over een overname van een eenmanszaak, is het verstandig om in een vroeg stadium een gespecialiseerde adviseur naast u te hebben. Deze kan samen met u uitzoeken naar wat voor bedrijf uw voorkeur uitgaat en waar uw vaardigheden liggen. JM Corporate Finance B.V. heeft een aantal adviseurs in dienst met een schat aan kennis en ervaring. Wanneer u behoefte hebt aan een klankbord, staan zij voor u klaar.

Wilt u meer weten over de overname van een eenmanszaak?

Mocht u meer informatie wensen over de overname van een eenmanszaak, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen via deze website, via info@jmpartners.nl of via telefoonnummer 076-8870001. Wij zijn gevestigd in Breda.

Stel al uw vragen aan onze experts.

JM Corporate Finance helpt u graag verder. Gewoon helder en met visie.

Vragen? Neem contact op!

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart Koreman

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld