Bedrijf overdragen aan kind

Hoe draag je het familiebedrijf over aan de volgende generatie?
U kunt een complexe situatie voorkomen door met ervaren adviseurs het traject te doorlopen. Wat zijn de valkuilen?

  • JM Corporate Finance: Gewoon helder, met visie.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Zorg voor een goede basis

Binnen familiebedrijven komt het regelmatig voor dat u als eigenaar het bedrijf wilt overdragen aan de volgende generatie in uw familie. Een bedrijf overdragen aan uw kind kan voor complexe situaties zorgen waarbij de financiering van groot belang is. Maar ook de emoties en familieverhoudingen hebben invloed op de overdracht. JM Corporate Finance besteedt veel aandacht aan deze aspecten en creëert duidelijkheid voor de verschillende familieleden. Deze aanpak zorgt voor een goede basis van het overnameproces.

De overdracht

Bij de verkoop van een bedrijf aan een familielid zijn de uitgangspunten en verwachtingen erg belangrijk. Wanneer deze niet op orde zijn, kunt u de continuïteit van het bedrijf niet waarborgen. Daarom is het essentieel om deze aspecten uitgebreid in kaart te brengen. De specialisten van JM Corporate Finance hebben ruime ervaring in het begeleiden van de overdracht binnen familiebedrijven en helpen u de juiste stappen te zetten. De samenwerking met JM Corporate Finance zorgt hiermee voor verheldering van de werkzaamheden en objectiviteit in het proces.

Betrokken partijen

Meestal is vanaf het begin duidelijk wie de opvolger binnen het familiebedrijf is. Echter, andere familieleden kunnen ook aanspraak maken op het familiebedrijf. Daarom is het van belang om de gevolgen van de overname en de wensen van de overige familieleden te bespreken. Op deze manier kan er op passende wijze een verdeling gemaakt worden in het familievermogen. JM Corporate Finance helpt bij de fiscale optimalisatie van de bedrijfsovername, om een eerlijke transactie te garanderen.

Proces bij familieoverdracht

Het moge duidelijk zijn dat aan een bedrijfsoverdracht binnen de familie meer haken en ogen zitten, dan dit op het eerste gezicht doet vermoeden. Wat heeft het bedrijf nodig? In welke fase zit het? Wat zijn de competenties die in die fase nodig zijn? Etc. Een helder stappenplan zal dan ook bijdragen aan het realiseren van een zorgvuldige overdracht. In het proces kan onderscheid gemaakt worden in de volgende fasen:

  • Oriëntatie fase (wanneer, hoe en aan wie?);
  • Voorbereidingsfase (bedrijf doorlichten, zaken vastleggen in een bedrijfs- of ondernemersplan, etc.);
  • Onderhandelings- en contractfase (o.a. due diligence onderzoek, regelen van financiering, contracten opstellen en ondertekenen);
  • Fase na de overdracht (introductie van opvolger bij klanten/leveranciers, rol van de ‘verkoper’ na overdracht, etc.).

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Bij bedrijfsoverdracht binnen de familie is fiscale optimalisatie een belangrijk proces om de liquiditeit en de continuïteit van een onderneming zoveel mogelijk te waarborgen. Een belangrijke regeling in dit kader betreft de bedrijfsopvolgingsregeling, ook wel BOR genoemd. Middels de BOR wordt een gedeeltelijke belastingvrijstelling bij de vererving of schenking van ondernemingsvermogen gerealiseerd. Als Corporate Finance adviseur helpen wij graag bij dit proces. 

Begeleiding door JM Corporate Finance

JM Corporate Finance begeleidt middelgrote familiebedrijven bij de overdracht aan de kinderen of andere familieleden. De specialisten van JM Corporate Finance kunnen u helpen bij de voorbereiding van de overname en het beantwoorden van verschillende vragen, zoals:

  • Wat is de waarde van het familiebedrijf?
  • Wat zijn de gevolgen voor andere betrokkenen binnen de familie?
  • Welke fases moeten er in acht genomen worden in het overnameproces?
  • Hoe kunnen de verwachtingen en doelstellingen in kaart gebracht worden?


Wilt u meer weten over bedrijfsopvolging binnen de familie? In ons boekje 'En nu?' vertellen we er meer over. Via onderstaande knop kunt u uw gratis exemplaar aanvragen.

Vraag uw gratis exemplaar van ons boekje aan

Informatie over een bedrijfsoverdracht aan uw kind?

Wanneer u meer informatie wilt over de overdracht van uw familiebedrijf aan een kind, dan helpen wij u graag! We zijn bereikbaar via het e-mailadres info@jmpartners.nl of via het telefoonnummer 076 – 887 00 01.


Stel al uw vragen aan onze experts.

JM Corporate Finance helpt u graag verder. Gewoon helder en met visie.

Vragen? Neem contact op!

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart Koreman

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld