6

mei

Bedrijfsoverdracht: Emotioneel vakwerk

Uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel Rotterdam naar bedrijfsopvolging blijkt dat het onderwerp bij ondernemers ouder dan 50 jaar enorm leeft. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat ze bedrijfsoverdracht als emotioneel belastend ervaren. Dat is begrijpelijk want een onderneming maakt een belangrijk onderdeel uit van zijn en/of haar leven. Iedere ondernemer wil dat zijn/haar bedrijf in goede handen achterblijft. Een ander element dat bedrijfsoverdracht emotioneel belastend maakt is dat het merendeel van de ondernemers niet weet op welke manier de overdracht van het bedrijf gerealiseerd kan worden. Een grote groep ondernemers heeft de opbrengst van de verkoop nodig als pensioenvoorziening maar weten niet wat hun bedrijf waard is. Die onzekerheid levert de nodige spanning op.

Deze emotionele barrières zorgen ervoor dat ondernemers hun opvolging het liefst voor zich uitschuiven en zich richten op hun dagelijkse werkzaamheden. Gesprekken over mogelijke opvolging worden uit de weg gegaan en het onderwerp wordt niet besproken met de personen die bij een opvolging betrokken zijn; familie, management of een beoogd (extern)opvolger.

Uit de enquête van de KvK Rotterdam blijkt dat veel respondenten aangeven dat het nuttig is om een overnamespecialist in te schakelen maar 33% zegt dat geld een belemmering vormt om juist deze specialisten in te schakelen. Specialisten kosten inderdaad geld, maar hier geldt: de kosten gaan voor de baten. Een goede specialist verdient zich namelijk zelf terug. Door inzicht te geven in de waarde van de onderneming; op zoek te gaan naar geschikte overnamekandidaten én een klankbord voor de ondernemer zijn.

Tijdens een onderhandelingsproces moeten de emoties worden beheerst. Een succesvolle bedrijfsoverdracht kost tijd. Door vroegtijdig een overnamespecialist in te schakelen, kan de ondernemer wennen aan het idee en zorgen dat het bedrijf verkoopklaar is. Dat is de beste uitgangpositie voor een optimaal resultaat. Een overnamespecialist biedt u ondersteuning vanaf de zakelijke én emotionele voorbereiding tot aan het realiseren van uw plannen ná uw bedrijfsoverdracht. Kortom: emotioneel vakwerk!


Meer nieuws

claudio schwarz tef3wogg3b0 unsplash

Is de verkoop van uw bedrijf te plannen?

Een bedrijf verkopen is een besluit wat u als ondernemer wellicht m...

Lees verder
11.goedevoorbereidingloontjmpartners

Een goede voorbereiding loont!

Het is in onze dagelijkse praktijk maar weer eens aangetoond dat de...

Lees verder
jm logo groot

JM Corporate Finance, lid van ABCO Nederland

Onlangs heeft JM Corporate Finance zich aangesloten bij ABCO Nederl...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Jan van Wijngaarden

Partner/Founder

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld