19

aug

Een bedrijf overnemen; hoe te beginnen?

In de zomerperiode zijn ondernemers vooral bezig om te ontspannen, maar helemaal loslaten lukt vaak niet. Door enige ontspanning komen er vaak wel veel nieuwe en mooie ideeën. Een zomertip van JM Corporate Finance: heeft u wel eens nagedacht om een onderneming over te nemen?

Acquisitiestrategie
Het is belangrijk om allereerst goed na te denken over de reden om een bedrijf over te (willen) nemen. Wellicht wilt u met uw eigen onderneming een nieuwe markt betreden, aanvullende producten of diensten binnenhalen, een nieuwe innovatie inlijven (zelf ontwikkelen kost ook tijd en geld…) of anderszins? Middels een strategische overname kunt u deze doelstelling op redelijk korte termijn verwezenlijken.

Naast strategische overnames bestaan er ook zogenaamde management buy ins (MBI) en management buy outs (MBO). Bij een MBI koopt iemand een bedrijf waar hij of zij zelf niet werkzaam is. Bij een MBO koopt het aanwezige management de huidige aandeelhouders (deels) uit.

In dit stadium is het goed om na te denken en op papier te zetten wat het gewenste koopprofiel is (omvang, regio, koopprijs, sector / branche, etc.).

Maar hoe vind je nu geschikte bedrijven ter overname?
Op basis van het opgestelde koopprofiel kunt u de markt gaan verkennen. De overnamemarkt in Nederland is niet altijd even transparant. Een goede overnameadviseur kan u hierbij helpen. Deze overnameadviseur zal zijn eigen netwerk inzetten, heeft veelal toegang tot meerdere overnameplatformen (nationaal en internationaal) en kan u bijstaan bij het in kaart brengen van de betreffende sector / branche rekening houdend met uw koopprofiel.

Gevonden!? Dan begint het kooptraject pas…
U heeft een mogelijke onderneming gevonden ter overname, heel fijn! Het echte (analytische) werk begint nu pas. Informatie dient te worden verzameld en verkregen; zowel kwalitatief (USP’s, SWOT, achtergrond, verdienmodel, etc.) als kwantitatief (historische cijfers, prognoses, omzetstatistieken, etc.). Dit zal vervolgens geanalyseerd dienen te worden om een waardebepaling te kunnen uitvoeren hetgeen vervolgens zal worden uitgewerkt in een biedingsvoorstel.

De eerste stappen van het kooptraject zijn gezet! Neem hiervoor een professional in de arm die kennis heeft van overnames (zowel financieel, fiscaal als juridisch), een groot netwerk ter beschikking heeft en u stap voor stap door dit complexe traject heen loodst.

Wenst u meer informatie te ontvangen over het kopen van een onderneming? Neem dan gerust contact op met de adviseurs van JM Corporate Finance.
JM Corporate Finance B.V.

Jan van Wijngaarden, Partner
jvw@jmpartners.nl
06 – 53 229 496

Bart Koreman, Partner
bk@jmpartners.nl
06 – 55 718 515

www.jmpartners.nl
info@jmpartners.nl


Meer nieuws

11.goedevoorbereidingloontjmpartners

Een goede voorbereiding loont!

Het is in onze dagelijkse praktijk maar weer eens aangetoond dat de...

Lees verder
jm logo groot

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 26

Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijf...

Lees verder
fotogransiernick

JM Corporate Finance begeleidt bij verkoop van Gransier Bike Parts

Onlangs is Gransier Bike Parts te Heerlen overgenomen door ZenS te ...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Jan van Wijngaarden

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld