27

jun

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 7

Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.

Deze week is onze tip:

Als koper: zoek “pareltjes” in de markt.

Een kopende partij zal een analyse uitvoeren van haar marktpositie en zal evalueren of het strategisch en bedrijfseconomisch verstandig is om zelf door te groeien en/of te ontwikkelen dan wel om een bestaande onderneming over te nemen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat een bestaande onderneming reeds een klantenbestand heeft, bekend is in de markt met een bepaalde hoogwaardige reputatie, werknemers heeft gecontracteerd, winst maakt en cash—flow genereert en dat vanuit deze basis de activiteiten kunnen worden uitgebouwd. Uit een analyse kan blijken dat dan het kopen van een onderneming economisch aantrekkelijker is dan het zelf ontwikkelen van een markt of product.

Echter een overname brengt weer risico’s met zich mee (“lijken uit de kast”), vergt een stevige financiering of kost liquide middelen en het risico is aanwezig dat teveel goodwill wordt betaald. Onder de voorwaarde dat de risico’s kunnen worden beheerst door het inzetten van ervaren adviseurs en het opstellen van een goed contract is het derhalve van belang dat een koper zich oriënteert op een onderneming die een unieke positie heeft in de markt danwel een goede aanvulling is op haar huidige activiteiten.


Pareltjes staan echter niet altijd op het internet en moeten worden gezocht, hetgeen vaak de inzet van “searchers” vereist. Deze kwalificatie van een onderneming is niet een “standaard begrip”; het betekent veelal dat de ondernemer alles goed voor elkaar heeft. Echter wordt een mooie onderneming gevonden en kan een redelijke prijs worden overeengekomen dan wegen de kansen veelal op tegen de risico’s welke een koper loopt. Binnen een familieonderneming zijn veelal de kansen en risico’s zeer wel bekend bij de opvolger, waardoor de gepercipieerde risico’s afnemen.

Wilt u meer weten over het financieren van een bedrijfsovername? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer nieuws

jm logo groot

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 21

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 21 Bij JM Corporate Finan...

Lees verder
jm logo groot

Issue oktober 2014

In de Issue van oktober 2014 staat JM Corporate Finance met een art...

Lees verder
jm logo groot

Succesvolle 1ste samenwerking tussen JM Corporate Finance en Business Coach Breda

Al moet je het als ondernemer helemaal zelf doen, je bent niet alle...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld