Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.

Deze week is onze tip:

Als koper: zoek “pareltjes” in de markt.

Een kopende partij zal een analyse uitvoeren van haar marktpositie en zal evalueren of het strategisch en bedrijfseconomisch verstandig is om zelf door te groeien en/of te ontwikkelen dan wel om een bestaande onderneming over te nemen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat een bestaande onderneming reeds een klantenbestand heeft, bekend is in de markt met een bepaalde hoogwaardige reputatie, werknemers heeft gecontracteerd, winst maakt en cash—flow genereert en dat vanuit deze basis de activiteiten kunnen worden uitgebouwd. Uit een analyse kan blijken dat dan het kopen van een onderneming economisch aantrekkelijker is dan het zelf ontwikkelen van een markt of product.

Echter een overname brengt weer risico’s met zich mee (“lijken uit de kast”), vergt een stevige financiering of kost liquide middelen en het risico is aanwezig dat teveel goodwill wordt betaald. Onder de voorwaarde dat de risico’s kunnen worden beheerst door het inzetten van ervaren adviseurs en het opstellen van een goed contract is het derhalve van belang dat een koper zich oriënteert op een onderneming die een unieke positie heeft in de markt danwel een goede aanvulling is op haar huidige activiteiten.

Pareltjes staan echter niet altijd op het internet en moeten worden gezocht, hetgeen vaak de inzet van “searchers” vereist. Deze kwalificatie van een onderneming is niet een “standaard begrip”; het betekent veelal dat de ondernemer alles goed voor elkaar heeft. Echter wordt een mooie onderneming gevonden en kan een redelijke prijs worden overeengekomen dan wegen de kansen veelal op tegen de risico’s welke een koper loopt. Binnen een familieonderneming zijn veelal de kansen en risico’s zeer wel bekend bij de opvolger, waardoor de gepercipieerde risico’s afnemen.

Wilt u meer weten over het financieren van een bedrijfsovername? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!