Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.

Deze week is onze tip:

Als verkoper: blijf realistisch

Een verkopende partij heeft meestal een informatievoorsprong op de kopende partij; bij familieoverdracht of een management buy-out zijn veel zaken reeds bij de opvolger bekend. Natuurlijk zal de huidige onderneming de toekomst positief inzien. Dit is veelal een karaktereigenschap van veel ondernemers, namelijk kansen zien. Echter, het blijkt nogal eens dat de toekomst wel erg rooskleurig wordt ingeschat met als gevolg een opgestelde prognose welke de vorm van een “hockeystick” heeft.

Een koper zal dit zeer sceptisch en argwanend beoordelen tijdens zijn evaluatie van het bedrijf, zeker als dan de historische cijfers een gematigde groei over een aantal jaren laten zien. Het komt derhalve professioneler danwel realistischer over indien de verkoper bij het opstellen van toekomstverwachtingen de nodige voorzichtigheid inbouwt. Beter kan met een aantal prognoses worden gewerkt. Ook verdient het de aanbeveling tijdig aan te geven dat de nodige kansen in de toekomst bestaan maar dat deze moeilijk kwantitatief zijn uit te drukken. Een serieuze kopende partij zal dan hiermee in zijn bieding, en tijdens de onderhandelingen bij het vinden van een passende dealstructuur, rekening houden.

Wilt u uw bedrijf gaan verkopen? JM Partners is uw partner en begeleidt u gedurende het gehele traject. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!