Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.

Deze week is onze tip:

Maak uw onderneming uniek (in de branche).

Het is van belang dat de verkopende partij de onderneming tijdig “verkoopklaar“ maakt. Op deze wijze kan de onderneming “met een strikje om” aan de potentiele koper worden gepresenteerd. Verkoopklaar maken betekent dat middels een korte bedrijfsdoorlichting (liefst enkele jaren vooraf aan de daadwerkelijke bedrijfsoverdracht) de onderneming wordt beoordeeld op de kwaliteit van diverse bedrijfsmatige aspecten. Is de juridische/fiscale structuur optimaal, dienen bepaalde verliesgevende activiteiten te worden afgestoten, kan de marktpositie worden verbeterd, wordt voldaan aan de actuele regelgeving inzake arbeidsrecht, bestaan er milieuproblemen, staan de patenten op de juiste naam, is er een tweede managementlaag die de activiteiten continueert indien de huidige verkopende ondernemer niet meer aanwezig is, is de onderneming (te) afhankelijk van bepaalde producten of klanten etc. etc.?

Het (tijdig) onderkennen van diverse zwakke punten van de onderneming schept direct de mogelijkheid om deze aandachtspunten gedurende een aantal jaren voorafgaand aan de bedrijfsoverdracht te verbeteren, zodat een unieke onderneming ontstaat hetgeen een effect zal hebben op het biedingsproces en de uiteindelijke koopsom. Een degelijke voorbereiding bepaalt het succes van het eindresultaat.

Wilt u uw bedrijf gaan verkopen? JM Partners is uw partner en begeleidt u gedurende het gehele traject. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!