11

jul

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 9

Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.

Deze week is onze tip:

Maak uw onderneming uniek (in de branche).

Het is van belang dat de verkopende partij de onderneming tijdig “verkoopklaar“ maakt. Op deze wijze kan de onderneming “met een strikje om” aan de potentiele koper worden gepresenteerd. Verkoopklaar maken betekent dat middels een korte bedrijfsdoorlichting (liefst enkele jaren vooraf aan de daadwerkelijke bedrijfsoverdracht) de onderneming wordt beoordeeld op de kwaliteit van diverse bedrijfsmatige aspecten. Is de juridische/fiscale structuur optimaal, dienen bepaalde verliesgevende activiteiten te worden afgestoten, kan de marktpositie worden verbeterd, wordt voldaan aan de actuele regelgeving inzake arbeidsrecht, bestaan er milieuproblemen, staan de patenten op de juiste naam, is er een tweede managementlaag die de activiteiten continueert indien de huidige verkopende ondernemer niet meer aanwezig is, is de onderneming (te) afhankelijk van bepaalde producten of klanten etc. etc.?

Het (tijdig) onderkennen van diverse zwakke punten van de onderneming schept direct de mogelijkheid om deze aandachtspunten gedurende een aantal jaren voorafgaand aan de bedrijfsoverdracht te verbeteren, zodat een unieke onderneming ontstaat hetgeen een effect zal hebben op het biedingsproces en de uiteindelijke koopsom. Een degelijke voorbereiding bepaalt het succes van het eindresultaat.Wilt u uw bedrijf gaan verkopen? JM Partners is uw partner en begeleidt u gedurende het gehele traject. Neem contact met ons op voor meer informatie.


Meer nieuws

afbeeldingnieuwsokt21

Onderhandelen – hoe doe je dat?

Onderhandelen kun je leren wordt er wel eens gezegd in M&A land. Of...

Lees verder
jm logo groot

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 14

Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat be...

Lees verder
akbeeld

Overname in de huisdierenbranche

Recentelijk heeft JM Corporate Finance A.K. for Pet’s en De Huisdie...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld