8

sep

Het vinden van een geschikte overnameadviseur

Als ondernemer kunt u voor de beslissing komen te staan om uw onderneming te verkopen als er bijvoorbeeld geen geschikte opvolger binnen uw familie aanwezig is. Dit kan leiden tot vele vragen waarop u niet direct een antwoord heeft. Hoe pak ik het verkoopproces aan? Is mijn onderneming reeds klaar om verkocht te worden? Wat is een passende koper voor mijn onderneming? Wat is een reële prijs? En ga zo nog maar even verder. Een overnameadviseur kan in dat geval uitkomst bieden om u te begeleiden bij het verkoopproces en de nodige zorgen bij u weg te nemen. Vervolgens ontstaat echter de vraag: “hoe vind ik een overnameadviseur die bij mij past?”.


 


Uit onderzoek van Brookz¹ volgt dat de reden van het inschakelen van een overnameadviseur voornamelijk specialistische kennis en ervaring (29%) en het netwerk van koop-/verkoopkandidaten (25%) betreffen. Andere belangrijke redenen betreffen het kunnen blijven focussen op het bedrijf (13%), de onderhandelingsvaardigheden van de adviseur (13%) en het hebben van een vertrouwenspersoon (13%).


 Nadat de beslissing is gemaakt een overnameadviseur in te schakelen is het belangrijk criteria te stellen waaraan de voor u passende overnameadviseur moet voldoen. Volgens Brookz betreffen de belangrijke criteria bij het kiezen van een overnameadviseur persoonlijke klik (25%), ervaring (19%), specialisatie (15%), referenties (15%) en netwerk (15%). Opvallend is dat het tarief van de overnameadviseur slechts een beperkte rol speelt als (key-)selectiecriteria. Desalniettemin is een passend tarief nog altijd een mooie bijkomstigheid. Bij het selecteren van een adviseur wordt hij/zij het vaakst gevonden via het eigen (ondernemers-)netwerk (58%) of via de accountant (20%).


 


Naast het bieden van ondersteuning bij een volledig koop- of verkoopproces kan een overnameadviseur ook bijstaan bij een deel van het proces zoals het uitvoeren van een bedrijfswaardering, het doen van een due diligence onderzoek, het voeren van onderhandelingen en het verkrijgen van financiering


 


Bij JM Corporate Finance bent u altijd van harte welkom voor een vrijblijvende bak koffie om kennis te maken en om te bezien hoe wij u van dienst kunnen zijn. Wij lichten onze mogelijkheden en onze unieke MKB aanpak graag aan u toe. Neemt u voor meer informatie contact op met:


JM Corporate Finance B.V.


 


Jan van Wijngaarden, Partner


jvw@jmpartners.nl


06 – 53 229 496


 


Bart Koreman, Partner


bk@jmpartners.nl


06 – 55 718 515


 


www.jmpartners.nl


info@jmpartners.nl


 


¹Bron: Brookz – Hoe goed is uw overnameadviseur? (mei 2020)

Meer nieuws

bartenjanbuitenoverleg

Synergievoordelen

Bij de overname van een onderneming dient verder gekeken te worden ...

Lees verder
coronacrisis

Bedrijfsoverdracht binnen de familie tijdens de coronacrisis

De huidige coronacrisis heeft een grote impact op het bedrijfsleven...

Lees verder
tadeusz lakota tb38uzcvkcy unsplash

Neem de tijd!

Zowel een koper als een verkoper vragen tijdens de voorbereidingen ...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld