30

sep

HOT TRENDS IN DE M&A MARKT (die u moet weten!)

Booming markt / kansen voor verkopers
Uit onderzoek van Brookz, het platform voor bedrijfsovername in Nederland, blijken weer interessante ontwikkelingen die van belang zijn voor elke ondernemer die overweegt zijn of haar onderneming per direct of op (korte of langere) termijn te verkopen. Allereerst de koop/verkoop markt is zoals wordt gezegd BOOMING; in H1-2021 is het aantal gerealiseerde verkooptransacties met 21% gestegen ten opzichte van H2-2020 en de verwachtingen voor H2-2021 zijn zeer positief. 50% van de transacties in het MKB weerspiegelde een dealwaarde van meer dan euro 2,5 mln. Ook de zogenaamde gemiddelde multiple (per sector) die een koper betaalt voor een onderneming is weer gestegen waarbij uitschieters zijn de sectoren; e-commerce, industrie en productie en bouw en installatietechniek.

USP’s van belang
Kanttekeningen zijn dat het volgende adagium geldt; hoe kleiner een onderneming is, hoe groter de bedrijfsrisico’s worden gewogen door een koper en des te lager de waardering van de onderneming is. Daarnaast wordt door een koper gewoon meer geld betaald voor een overname indien de koper een meerderheidsbelang verkrijgt (100% overname is niet altijd een must !). Tenslotte worden in het MKB steeds meer ook de kwalitatieve elementen van de onderneming van belang bij een overname en bepalen zij mede de waardering en de verkoopprijs. Dit betreffen dan de zogenaamde USP’s van de onderneming (“unique selling points”); merk(naam), IP, reputatie, innovatie, marktpositie, kwaliteit medewerkers, milieu bewustzijn, maatschappelijk ondernemen enz. Indien de onderneming verkoop klaar gemaakt dient te worden dient hieraan aandacht te worden besteed.

Adviseur moet ontzorgen
Er is voldoende geld in de markt en vooral strategische kopers, maar ook steeds meer private equity partijen, zijn zeer “eager/gretig” en stropen de markt af naar interessante ondernemingen en parels in de markt. Dit betekent dat een onderneming die er goed voor staat veelal de contouren van de gewenste verkoopdeal (grotendeels) zelf kan bepalen (het is een verkopersmarkt). Wanneer derhalve bij een verkoper het gevoel bestaat dat de tijd nu toch echt rijp is, wacht dan niet te lang en zet een stap ! Organiseer een oriënterend gesprek met een ervaren overname adviseur die het proces kan begeleiden. Van belang is dan dat de betreffende adviseur ontzorgt zodat de verkoper tevens tijd blijft houden voor de dagelijkse business en er daardoor minder stress ontstaat.

Stapt u als verkoper ook in de trein van een verkoopproces ? Timing is cruciaal !

Meer nieuws

jm logo groot

Overname Kind Centrum De Korveltuin

Een bedrijfsoverdracht waarbij de koper al is gevonden. Het lijkt d...

Lees verder
jm logo groot

Issue juli 2014

Wat is uw onderneming waard? In de zomer van 2014 staat JM Corporat...

Lees verder
jm logo groot

Bedrijfsovername door de heer Lodewijks

Hans Lodewijks besloot enige tijd geleden een bedrijf over te nemen...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld