Onderhandelen met een narcist

Grote kans dat u tijdens een M&A of IPO traject te maken krijgt met mensen aan de tafel die hoog scoren op de schaal van Narcisme. Graag geven wij u hiervoor wat insight information en tips hoe deze onderhandeling tot een succes te brengen.

Kritiek uiten tijdens een onderhandeling of een bold statement zal een narcist meteen triggeren ten strijde te gaan. Hij kan zelfs in een staat van arousal raken waar verscherpte zenuwgevoeligheid, verhoogde hartslag en versnelde ademhaling gaan plaatsvinden.

Dit kan u aan de andere kant van tafel voorkomen door iemand eerst een compliment te geven alvorens een kritische opmerking te plaatsen. Dit noemen we ook wel de aai-tik methode. Door je gesprekspartner eerst een compliment te geven zal deze zich niet aangevallen voelen en kan hij het vervolg van de opmerking cognitief verwerken. Je laat hiermee als gesprekspartner tevens zien dat je aanpassingsbereidheid hebt.

In ieder gesprek onder hoogspanning, waarin ego’s een rol spelen, is deze tactiek zeer goed toepasbaar. Zoek de nuance op maar begin altijd eerst met een compliment. Erken je tegenpartij en spreek die erkenning uit, alleen dan zal je gesprekspartner zich compleet voelen in het gesprek. Let wel op; een niet gemeend compliment zal altijd gevoeld worden, oefen daarom goed in het waarderen van anderen, dit kan wel eens uw beste investering voor het komende jaar zijn.Bron; Arvid Buit

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!