Waardebepaling bedrijf checklist

Er zijn verschillende situaties waarbij het van belang is om de waardering van uw bedrijf te bepalen. Dit kan zijn in verband met een investering, een overname, een conflict tussen aandeelhouders of een medewerker die een belang in het bedrijf krijgt. Daarnaast helpt een waardering u op weg bij de voorbereiding op een eventuele verkoop op termijn. Wij helpen u graag op weg met een overzichtelijke checklist.

Vraag de checklist gratis aan!

Dit is een verplicht veld

De waardering van een bedrijf

Met name bij transacties, waar het gaat om het verkopen of overnemen van een bedrijf, is het vaak een van de eerste vragen die op tafel komt: wat is het bedrijf waard? Deze vraag is lastig te beantwoorden, want er bestaat geen algemeen geldende formule om de bedrijfswaarde te bepalen. Iedere waardering is uniek en er zijn verschillende vuistregels en financiële ontwikkelingen van belang. Maar er zijn wel een aantal gebruikelijke onderwerpen die u op weg kunnen helpen en een indicatieve waarde kunnen geven.

Bereken zelf de waarde

Zeer bepalend voor de uiteindelijke hoogte van de bedrijfswaardering is de methode die u gebruikt en de onderdelen die u hierbij in acht neemt. Hierbij zijn uiteraard de recente financiële ontwikkelingen van belang, maar ook de prognoses voor de komende jaren. Daarnaast zijn de meer kwalitatieve gegevens van een bedrijf belangrijk: wat zijn de USP’s (Unique Selling Points) en hoe onderscheidt het bedrijf zich ten opzichte van de concurrenten? Deze elementen creëren gezamenlijk de waardering van het bedrijf.

Onmisbare tips voor een waardebepaling

Om in een vroeg stadium meer inzicht te creëren in de waardering van een bedrijf hebben wij een checklist opgesteld met de meest gebruikelijke onderwerpen die tijdens een waardebepaling worden meegenomen. De onderdelen uit de checklist zijn:

  • Algemene factoren
  • Dienst- en productmogelijkheden en processen
  • Marktanalyse
  • Interne analyse
  • Financiële overzichten
  • SWOT analyse

U kunt de checklist geheel gratis downloaden via onze website! Op deze manier kunt u zelf overzichtelijk aan de slag met een waardebepaling van uw bedrijf.

Over ons

JM Corporate Finance is een onafhankelijk adviesbureau met senior adviseurs gespecialiseerd in bedrijfsoverdrachten. Wij zijn gevestigd in Breda en Amsterdam en adviseren zowel MKB als internationale transacties in alle branches van het bedrijfsleven.


Wij bekijken elke situatie individueel en helpen u dan ook graag bij de uiteindelijke verwezenlijking van alle details die bij een waarderingsproces horen. Neemt u gerust contact met ons op voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek.

Waardering of second opinion aanvragen?

Wenst u meer informatie over het laten uitvoeren van een waardering of wilt u een second opinion laten uitvoeren, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen via het e-mailadres info@jmpartners.nl of via het telefoonnummer 076 – 887 00 01. Wij staan u graag te woord.

Vragen? Neem contact op!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld