Verkoopklaar maken van je onderneming; Wat je moet weten!

Het kan zomaar gebeuren. Plotseling stapt een bedrijf of potentiële koper binnen die je nog niet kent, of belt iemand voor een afspraak en de reden is onbekend. Mogelijk kom je iemand tegen tijdens een borrel die vraagt of jouw onderneming TE KOOP staat? Wat moet je dan zeggen? Je schrikt ervan, je krijgt er een kleur van en je gaat nadenken. Wat wil ik eigenlijk, ben ik eraan toe om mijn bedrijf te verkopen? Bij JM Partners helpen we je graag om je voor te bereiden op deze vraag door jouw bedrijf verkoopklaar te maken.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

In het geval van een onverwachte vraag over de verkoop van je bedrijf, is het de beste optie om de contactgegevens te noteren van deze onverwachte geïnteresseerde partij (potentiële koper), aan te geven dat je er nu nog niet aan denkt om te verkopen en dat je contact zult opnemen indien het moment wel is aangekomen. Na zo'n gesprek of ontmoeting gaat toch elke ondernemer erover nadenken. De belangrijkste vraag die gesteld moet worden kan als volgt worden samengevat; is de TIMING nu optimaal? Is mijn bedrijf verkoopklaar? Zowel vanuit het perspectief van de onderneming, de markt/branche als van de ondernemer zelf.

Dit is een complexe evaluatie waarvoor het best passend is om eens met een vertrouwenspersoon te klankborden. Een tijdige voorbereiding voor het moment dat je er klaar voor bent, is namelijk belangrijk. Soms blijft er na zo'n gesprek een gevoel hangen. 'Als ik mijn onderneming nu verkoop, dan kan ik gaan genieten van het leven. Dan kan ik echt eens mijn hobby’s gaan intensiveren. Dan heb ik de waarde van mijn onderneming in ieder geval verzilverd in deze onzekere tijden (cash=king) en ben ik financieel onafhankelijk.' Als dat gevoel blijft hangen, dan is het raadzaam om te evalueren of de onderneming klaar is voor een eventuele verkoop op dit moment. Zo niet, niet getreurd. In een paar jaar tijd kun je een onderneming verkoopklaar maken. Dan is de stip aan de horizon gezet om daadwerkelijk te gaan verkopen! Dit geeft rust!

Waardeverhogende maatregelen

De stap om een bedrijf verkoopklaar te maken is een belangrijke stap, maar levert ook gewoon keihard geld op. In een paar jaar tijd wordt echt daadwerkelijk waarde gecreëerd indien de juiste stappen worden gezet richting een succesvolle verkoop. Waar kan zoal aan gedacht worden bij verkoopklaar maken? Een niet limitatieve opsomming van diverse bewezen waarde verhogende maatregelen en een aantal waardebepalende factoren kan als volgt worden samengevat:

 • Gericht sturen op het verhogen van de cash flows/liquide middelen van de onderneming (de zogenaamde EBITDA) middels het optimaliseren van de brutomarge en het optimaliseren van de kostenniveaus

 • Het zoveel als mogelijk (eventueel vervroegd) aflossen van bestaande leningen

 • Het optimaliseren van het noodzakelijke werkkapitaal van de onderneming (debiteuren- en voorraadbeheer)

 • Het afstoten van verliesgevende dan wel laag renderende activiteiten

 • Uitbreiding van de klantenportefeuille (verlagen afhankelijkheid van enkele klanten) en, indien mogelijk, vastleggen van zakelijke relaties met klanten (‘contracten/loyaliteit’)

 • Flexibiliteit inbouwen dan wel continuïteit waarborgen met leveranciersrelaties

 • Het opzetten van een ‘managementstructuur’ met taken en verantwoordelijkheden

 • Het optimaliseren van het personeelsbestand en het committeren van key werknemers aan de onderneming middels adequate beloningen

 • Optimaliseren van de SWOT-analyse; ofwel het voor zover mogelijk oplossen van bekende zwakke punten c.q. aandachtspunten van de onderneming

 • Bepaalde ‘unique selling points’ van de onderneming versterken dan wel beschermen bijvoorbeeld middels een patent en overige gangbare constructies

 • De ondernemer in kwestie maakt zichzelf meer en meer vervangbaar

 • Een administratie met betrouwbare kwartaalrapportages en een professioneel opgezet prognosesysteem

 • Een goede juridische structuur en fiscale structuur en optimaal opgezette vennootschappelijke structuur

 • Het optimaliseren van een professionele uitstraling (ook online)

Het lijkt een hele lijst van actiepunten, maar dit proces duurt 2 à 3 jaar. Door deze actiepunten aan te pakken kunt u uw onderneming voorbereiden op een beoogde verkoop. Als een adviseur een en ander begeleidt en daarmee de betreffende ondernemer ontzorgt, zodat deze kan doorgaan met zijn of haar ondernemersactiviteiten, bedrijfsontwikkelingen en de day-to-day business, dan wordt daadwerkelijk, gegarandeerd, gericht waarde opgebouwd. Dit is een bewezen benadering waarbij de hogere opbrengst zeker opweegt tegen de kosten van de begeleiding. Veel ondernemers kunnen beamen dat verkoopklaar maken prettig werkt en effect heeft!

Is uw bedrijf verkoopklaar? Bij JM Corporate Finance kunt u door middel van een eenvoudige test bekijken of uw bedrijf verkoopklaar is en of u daar zelf klaar voor bent. Start de test onderaan deze pagina of klik op onderstaande link!

Start de Verkoopklaar Test

Verkoopstrategie

Het is verstandig om het traject van het verkoopklaar maken van de onderneming te starten met een ‘nulmeting’ inzake de waarde van de onderneming op dit moment. Met zo'n nulmeting kan direct een actieplan worden opgesteld, rekening houdend met bovenstaande waarde verhogende maatregelen. Van belang is dan om in overleg met de ondernemer een verkoopstrategie overeen te komen, zodat de onderneming goed wordt voorbereid op de komende succesvolle verkoop over een aantal jaar. Als dan kan de onderneming MET EEN STRIKJE worden aangeboden aan enkele potentiële kopers, die alleen maar kunnen beamen dat de onderneming in perfecte staat verkeert. Conclusie: er komt een prima bieding die een veel hogere opbrengst levert dan de waardering conform de enkele jaren eerder opgestelde ‘nulmeting’. Dit is zeker en inmiddels vaak gewoon bewezen in de praktijk.

Ofwel ondernemers, aarzel niet, en mocht u denken; “ik ben nu nog niet bereid om te verkopen, maar wellicht over een paar jaar wel”, begin dan nu wel met het verkoopklaar maken van uw onderneming! Succes verzekerd, daar kan geen twijfel over bestaan! Ofwel dan is de keuze snel gemaakt, toch?

Heeft u na aanleiding van dit artikel verdere vragen over verkoopklaar maken of hulp nodig? Onze adviseurs helpen u graag. U kunt op diverse manieren contact met ons opnemen voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek: via mail: info@jmpartners.nl of via ons telefoonnummer: +31  (0)76 8870 001. We staan u graag te woord: Gewoon helder, met visie.

Doe nu de test en ontdek of uw bedrijf verkoopklaar is
072021jmpartners 41863b

Is uw bedrijf verkoopklaar?

Ontdek het nu!

1/10

Wat is de reden van verkoop?

Volgende stap

2/10

In welke branche(s) bent u actief?

Ga terug Volgende stap

3/10

Bent u al met een partij in gesprek? / Is er al een koper in beeld?

Ga terug Volgende stap

4/10

Heeft u een tijdspad in gedachten?


Ga terug Volgende stap

5/10

Heeft u al actie ondernomen om uw bedrijf verkoopklaar te maken?

Ga terug Volgende stap

6/10

Wat zijn de mogelijke aandachtspunten binnen de onderneming?

Ga terug Volgende stap

7/10

Wat is de omvang van de onderneming? Vul in (circa).Ga terug Volgende stap

8/10

Overige informatie of vragen?


Overslaan
Ga terug Volgende stap

9/10

Het is bijna gelukt!

Vul uw contactgegevens in zodat onze specialisten u aan de hand van de testuitslag verder kunnen adviseren.


Ga terug Volgende stap

10/10

Contactgegevens:


Overslaan
Ga terug Bekijk testuitslag

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart Koreman

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld