Van gedachtegang naar actieplan

U bent als eigenaar dag en nacht in de weer met de activiteiten die uw onderneming ontplooit. Aan creativiteit ontbreekt het niet als het gaat om kansen en de uitbreidingsmogelijkheden die u voor ogen heeft. Hoe kunt u het beste inspelen op het huidige marktsentiment? Hoe gaat uw concurrentiepositie verbeteren? En: hoe kunnen we het beste de internationale markt betreden? Op al deze vragen heeft u een goed onderbouwd antwoord klaar. Maar de vraag hoe u aan een investeerder komt die u de financiële middelen kan garanderen om deze dromen te realiseren? Dat is een andere tak van sport.


In dit artikel zal dieper in worden gegaan op het brede scala aan functies van het overnameplatform Brookz en de vele mogelijkheden die het ondernemers en adviseurs biedt. Daarna zal kort worden besproken hoe dit platform ook JM Corporate Finance frequent heeft geholpen. 

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Brookz – Het overnameplatform

De ondernemer die is aangehaald in de bovenstaande alinea zal via zijn of haar financieel adviseur horen over het overnameplatform Brookz. De ondernemer in kwestie is op zoek naar een investeerder die graag alleen op afstand betrokken wil zijn bij de onderneming. Op het platform wordt een anonieme teaser geplaatst die de interesse wekt van potentiële investeerders. Het platform koppelt geïnteresseerden die graag willen participeren in een bedrijf met ondernemers die financiering nodig hebben voor de verdere groei van hun bedrijf. Het platform biedt daarnaast bedrijven te koop aan en gaat op zoek naar MBI-kandidaten en/of derden zoals strategische kopers die als externe opvolger geheel (of gedeeltelijk) een bestaand bedrijf willen overnemen. 

Brookz biedt dus niet alleen mogelijkheden om investeerders te vinden, het biedt ook de mogelijkheid voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen, om gemakkelijk met kopers in contact te komen. Eveneens zoeken kopers hier naar bedrijven die te koop staan. Dit kan op een tweetal manieren. Een ondernemer met verkoopwensen kan een verkoopprofiel door JM Corporate Finance laten plaatsen waarop potentiële kopers reageren. Daarnaast heeft Brookz zogenaamde koopprofielen op de website staan waarin zij de zoekopdracht kunnen verfijnen door op onder andere sector, omzet, rechtsvorm en type klant te kunnen specificeren. 

Bij JM Corporate Finance maken we frequent gebruik van de faciliteiten die het overnameplatform Brookz ons biedt. Wij begeleiden en organiseren regelmatig verkooptrajecten voor onze klanten waarbij, na het uitwerken van een waardering van de onderneming in kwestie, de zoektocht start naar een potentiële koper. Daarbij plaatsen we de anonieme teaser op Brookz waarop geïnteresseerden kunnen reageren. JM Corporate Finance bevindt zich echter ook aan de andere kant van dit spectrum. Zo plaatsen we zogenaamde koopprofielen op Brookz voor klanten die bedrijven zoeken om in te participeren of (gedeeltelijk) over te nemen. Zo ook van ex-ondernemers waarvan wij in het verleden hun onderneming hebben verkocht.

Brookz publiceert ieder half jaar een zogenaamde Overname Barometer. Een handig rapport waarin cijfers en trends over de Nederlandse MKB markt worden gepubliceerd. In het rapport staan onder andere de gemiddelde EBITDA-multiples die zijn betaald bij bedrijfsovernames in een bepaalde sector gedurende een periode van 6 maanden. Dit rapport wordt door ons vaak als referentiekader en als leidraad gebruikt bij het bepalen van een EBITDA-multiple tijdens het waarderen van een onderneming. 

De rol van JM Corporate Finance

In dit artikel is dieper ingegaan op het platform van Brookz en hoe het JM Corporate Finance helpt bij de aan- en verkoop van een onderneming, maar ook hoe het investeerders helpt die op zoek zijn naar interessante proposities of bijvoorbeeld willen optreden als MBI-kandidaat. Het platform koppelt vraag en het aanbod van verschillende ondernemers aan elkaar en geeft inzicht in de multiples die zijn betaaldt bij transacties in specifieke branches.  

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over het aantrekken van investeerders,  bent u zelf op zoek naar een interessante investering c.q. overname of wilt u uw bedrijf verkopen? Onze adviseurs staan u graag te woord! U kunt op diverse manieren contact met ons opnemen voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek: via mail: info@jmpartners.nl of via ons telefoonnummer: +31  (0)76 8870 001. We helpen u graag: Gewoon helder, met visie.

Vragen? Neem contact op!

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart Koreman

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld