Opvolging familiebedrijf

Praat in een vroeg stadium over de zakelijke aspecten van opvolging binnen een familiebedrijf!

 

Over de opvolging van een familiebedrijf dient niet te makkelijk te worden gedacht.

Juist omdat de banden onderling zo intens zijn, kan de zakelijke kant van de overname erg gevoelig liggen. Er dient niet alleen rekening te worden gehouden met de wensen van de opvolger en het verkopende familielid, maar ook met eventuele andere familieleden. Daarom is het van wezenlijk belang dat, wanneer er sprake is van opvolging binnen het familiebedrijf, al in een vroeg stadium over de zakelijke aspecten gesproken wordt.

 • JM Corporate Finance: Gewoon helder, met visie.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Risico's en aandachtspunten bij bedrijfsopvolging binnen de familie

Hoewel de opvolger bij een bedrijfsopvolging binnen de familie wellicht al ‘voorhanden’ is, wordt bedrijfsopvolgingstraject binnen de familie als één van de gevaarlijkste momenten voor zowel het bedrijf als de familie gezien. Bij het overnemen van het bedrijf van de ouders door één van de kinderen komen het bedrijf en de familie (zakelijk en privé) nog dichter bij elkaar. Problemen bij opvolging binnen de familie kunnen ontstaan door gebrekkige communicatie, botsende belangen, onuitgesproken emoties, de overdragende partij kan de onderneming nog niet loslaten en de aanstaande ondernemer is er nog niet volledig klaar voor. Door tijdig te starten, een gestructureerd stappenplan te volgen en begeleiding van een goede adviseur kan dit proces dan ook in goede banen worden geleid.

Stappenplan overname familiebedrijf

Onderstaand stappenplan kan een goede leidraad vormen bij bedrijfsopvolging binnen de familie waardoor eventuele risico’s en aandachtspunten in een later stadium voorkomen kunnen worden, c.q. in goede banen kunnen worden geleid:

 • Oriëntatie:
  • Wat zijn de belangrijkste aspecten en waarden voor de familie én het bedrijf?
  • Wat zijn de verwachtingen van de opvolger?
 • Voorbereiding:
  • Is de opvolger geschikt als toekomstig ondernemer (assessment, ervaring, etc.)?
  • Is er een duidelijk ondernemersplan voorhanden?
  • Wat is de waarde van het bedrijf en welke effecten heeft dit in de familie? 
 • Overdracht:
  • Continuïteit van het bedrijf waarborgen
  • Zorg voor een heldere communicatie over-en-weer
  • Begeleiding door een (ervaren) adviseur
  • Het uitvoeren van een (beperkt) due diligence onderzoek
  • Het regelen van financiering (indien van toepassing)
 • Tips:
  • Leg afspraken goed vast!
  • Bewaak de harmonie binnen de familie!

 

Externe adviseur opvolging familiebedrijf

Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer u spreekt over de opvolging van het familiebedrijf. Om te zorgen dat de overname voor alle partijen zo optimaal mogelijk geregeld wordt, doet u er verstandig aan om een externe adviseur in te schakelen. JM Corporate Finance B.V. heeft uitstekende adviseurs tot haar beschikking die in overleg met u de meest aantrekkelijke (fiscale) constructie kiezen voor uw familiebedrijf. Als onafhankelijke partij kunnen wij de overname objectief beoordelen en daardoor zorgdragen voor een soepel verloop van de waardebepaling en (eventuele) onderhandelingen.

Financiering opvolging familiebedrijf

Wanneer de opvolger op zoek gaat naar een financieringsmogelijkheid, zijn er tal van opties waar hij aan kan denken. Vaak wordt een deel van de financiering verstrekt door de verkoper. In aanvulling hierop wordt vaak gekozen voor een bancaire lening. Om goed voorbereid te zijn kan JM Corporate Finance B.V. een financieringsmemorandum opstellen waarmee de opvolger naar de bank kan gaan. De kans dat de lening wordt verstrekt, wordt door een degelijk en transparant memorandum aanzienlijk verhoogd.

Diensten JM Corporate Finance

Bij een bedrijfsopvolging binnen de familie kan JM Corporate Finance bijdragen op verschillende gebieden. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan:

 

 

Wilt u meer weten over bedrijfsopvolging binnen de familie? In ons boekje 'En nu?' vertellen we er meer over. Via onderstaande knop kunt u uw gratis exemplaar aanvragen.

Vraag uw gratis exemplaar van ons boekje aan

Wilt u meer weten over een opvolging in een familiebedrijf?

Mocht u meer informatie wensen over de opvolging binnen een familiebedrijf, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen via deze website, via info@jmpartners.nl of via telefoonnummer 076-8870001. Wij zijn gevestigd in Breda en Amsterdam.

Stel al uw vragen aan onze experts.

JM Corporate Finance helpt u graag verder. Gewoon helder en met visie.

Vragen? Neem contact op!

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart Koreman

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld