22

aug

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 15

Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.

Deze week is onze tip:

Sta open voor emoties.

Tijdens de voorbereiding van een bedrijfsoverdracht traject zullen beide partijen hebben nagedacht over hun doelstellingen; de koper is tot de conclusie gekomen dat voortvloeiend uit de bedrijfsstrategie een overname van een “pareltje” noodzakelijk is. De verkoper heeft na lang wikken en wegen besloten dat nu het moment is aangebroken om de onderneming te verkopen en het pensioen veilig te stellen. Binnen de familie is jarenlang gewerkt aan het introduceren van de zoon of dochter binnen het bedrijf en binnenkort zal officieel worden aangekondigd dat zoon/dochter de senior ondernemer daadwerkelijk zal opvolgen als derde generatie. Als dan uiteindelijk de waarde van de onderneming door een adviseur wordt bepaald, valt dit nogal eens tegen (voor verkoper te laag, voor koper te hoog).

Het boekenonderzoek door koper brengt toch wel wat problemen aan het licht, waar verkoper niet op had gerekend, ofwel het bespreken van de risico’s geeft toch een onaangenaam gevoel; heb ik het niet goed gedaan? Koper heeft al veel geld uitgegeven aan adviseurs teneinde een kandidaat te zoeken en de due diligence heeft tot aanzienlijke kosten geleid, en nu blijkt dat er grote dealbreakers naar voren komen; wat nu? Voor de betrokken adviseurs kan dit betekenen dat voorzichtig dient te worden omgegaan met de bevindingen; wellicht allereerst een bespreking inplannen waarbij alleen de adviseurs aanwezig zijn, wellicht een pauze inplannen, wellicht eerst potentiële oplossingen bedenken? Dit zijn de kritieke fasen binnen het traject; juist door de intermenselijke verhoudingen kan een transactie worden gered of worden afgeblazen. De emotie benoemen, de voortgang daarop inrichten en op gepaste wijze hiermee rekening houden waarborgt een optimaal resultaat; dit zal inspanningen vergen bij alle betrokken partijen.

Wanneer u ondersteuning of advies wenst, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen via het e-mailadres info@jmpartners.nl of via het telefoonnummer 076 – 887 00 01. Wij staan u graag te woord.

Meer nieuws

jm logo groot

Overname Drumarkon door Neope Capital Management

Met ingang van 12 oktober 2017 is Drumarkon International te Schell...

Lees verder
afbeeldingartikeljmcororatefinace neemdetijd mei2022

Neem de tijd

Hoelang duurt een bedrijfsoverdrachtstraject? Dit is een vaak geste...

Lees verder
tilburgsemachinefabriek

Een Brabantse deal

Recentelijk heeft JM Corporate Finance Wiek Vrinds begeleid bij de ...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld