30

mei

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 3

Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.

Deze week is onze tip:

Schakel een ervaren adviseur in met een track-record.

Een bedrijfsoverdracht is niet eenvoudig aangezien diverse bedrijfsmatige aspecten van belang kunnen zijn, zoals ondermeer; fiscaliteit, commerciële status en kansen, kwaliteit van de organisatie, cultuur, juridische structuur, milieu, pensioensysteem, financiële positie en rentabiliteit, arbeidsrecht, het vastleggen van afspraken in een contract etc. Uit de praktijk blijkt dat ervaren adviseurs in staat moeten zijn om juist wanneer er zich valkuilen aandienen dan wel “lijken uit de kast” naar voren zijn gekomen op creatieve wijze tot een oplossing te kunnen komen.

Daarnaast wordt er tijdens een bedrijfsoverdracht veelvuldig onderhandeld en het is dan van belang om de relatie met de wederpartij goed te houden, zonder de belangen van de partij die wordt geadviseerd uit het oog te verliezen. Het is een kunst om dan de “win-win” gedachte overeind te houden, zonder mee te gaan in de emotie en het spel. Aangezien de belangen veelal groot zijn, zeker vanuit financieel oogpunt (de verkoper denkt aan zijn pensioen, de koper wenst niet teveel te betalen), is het altijd aan te raden om jezelf door een ervaren adviseur te laten begeleiden. Goedkoop kan dan vaak duurkoop zijn; echter vraag altijd van tevoren een offerte en het uurtarief en ga in op zijn of haar track-record; probeer te achterhalen waarom de betreffende adviseur voor u het beste zal zijn.

Wilt u meer informatie over het type adviseur wat voor u het beste zal zijn? Wij adviseren u graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.


Meer nieuws

Workshop "Bedrijfsoverdracht" 16 juni 2016

Workshop "Bedrijfsoverdracht" door JM Corporate Finance B.V.

Lees verder
jm logo groot

De waarde van je onderneming is je pensioen.

De sleutel tot een goed, zelf opgebouwd pensioen is een goede plann...

Lees verder
issuemagazineinterview

Interview ISSUE Magazine

Weer een leuk intervieuw in het ISSUE Magazine met onze collega's J...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld