1

mei

Kredietcrisis: Is dit uw moment voor bedrijfsoverdracht?

De wereld is al bijna een jaar in de ban van de zogenaamde kredietcrisis. De voorheen zo solide geachte banken bleken ineens kwetsbaar en werden door de overheid geholpen om te overleven. In de loop van 2009 werden de gevolgen eveneens merkbaar voor een aanzienlijk groter gedeelte van de samenleving. Zo werd het voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf moeilijker om aan kredieten te komen. Welke gevolgen heeft dit voor bedrijfsoverdrachten?

In onze praktijk begeleiden wij jaarlijks vele tientallen bedrijfsoverdrachten alsmede financieringsaanvragen voor investerings- en werkkapitaal. Wij merken dat banken bijvoorbeeld kritischer zijn geworden inzake de financiering van goodwill bij een bedrijfsovername. De betaalde goodwill wordt in de praktijk voornamelijk gebaseerd op de te verwachten toekomstige winsten van de over te dragen onderneming. Het probleem bij de financiering van deze goodwill is dat het niet tastbaar is en dat er door banken geen zekerheid aan kan worden ontleend. Maar betekent dit nu dat bedrijfsoverdrachten momenteel niet mogelijk zijn?

Het antwoord op deze vraag is uitdrukkelijk: "nee". Het is wel degelijk mogelijk om ook op dit moment een onderneming over te dragen of aan te kopen. Dit geldt zowel voor overdrachten binnen de familiesfeer als daarbuiten. Duidelijk is wel dat het momenteel meer dan ooit van belang is om de bedrijfsoverdracht goed te laten begeleiden door een ervaren overnameadviseur met een gedegen track-record. Immers nu gaat het erom dat de betrokken adviseur kan laten zien dat hij verstand van zaken heeft en beschikt over een breed netwerk.

Indien u uw onderneming verkoopt is het zeer van belang om hier een aantal jaren voorafgaand aan het transactiemoment al mee aan de slag te gaan danwel de onderneming vroegtijdig verkoopklaar te maken. Dit verhoogt de slagingskans van het verkooptraject.

Ook kan het nu toch ook een erg interessante periode zijn om een onderneming te kopen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de koopprijzen van bedrijven sinds eind vorig jaar zijn gedaald. De winstmultiples welke tot medio vorig jaar gebruikelijk waren, leiden in de meeste gevallen tot koopprijzen die momenteel bancair niet meer te financieren zijn. Er is een kopersmarkt ontstaan. Tevens signaleren wij in toenemende mate dat er veelal voor een bepaalde periode blijvende financiële betrokkenheid van verkoper nodig is om de transactie echt rond te krijgen. Deze beperkingen gelden meestal niet voor bedrijven die in een bepaalde (niche-)markt strategisch van belang zijn. Bij de overdracht van dergelijke bedrijven is de koper vaak een grotere partij met voldoende middelen die met de overname ook synergetische motieven in overweging neemt.

Het belang van het inzetten van een overnameadviseur bij een bedrijfsoverdracht /-overname werd recentelijk wederom aangetoond in een rapport naar aanleiding van een onderzoek dat de Kamer van Koophandel Nederland heeft uitgevoerd in samenwerking met de Hogeschool Utrecht. De voornaamste conclusie van dit rapport is dat (met name kleinere) ondernemers vaak slecht worden geadviseerd bij hun bedrijfsoverdracht. Zorg er derhalve voor dat uw bedrijfsoverdracht wel succesvol verloopt. Neem de eerste stap en start de voorbereiding!

Meer nieuws

tekenencontractmetchampagne

Transactie- en fusievormen

In dit artikel gaan wij in op de verschillende overname- en fusievo...

Lees verder
17.activapassiva

Activa/passiva-transactie vs. Aandelentransactie

Overweegt u om uw bedrijf te verkopen of bent u geïnteresseerd...

Lees verder
img 9491

Overname in pensioenland

JM Corporate Finance heeft de afgelopen periode weer mooie trajecte...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld