23

jan

Private equity wordt super dominant op de kopersmarkt

Uit de Global Capital Confidence Barometer blijkt dat ook de komende tijd de lichten op groen blijven staan voor fusies en overnames. De transactiemarkt wordt hierin gedreven door de lage renteniveaus, ruime kasreserves bij strategen en zeer liquide private equity fondsen.



Private equity wordt een steeds grotere concurrent van de banken bij het financieren van een overname. Dit komt mede doordat private equity zeer succesvol is in het aantrekken van nieuw kapitaal waardoor zij steeds sterker vertegenwoordigd is op de transactiemarkt.



Strategische kopers worden steeds vaker “overboden” door private equity, daarnaast neemt ook de concurrentie tussen de fondsen toe. Waar de grote partijen voorheen alleen participeerden in de hele grote transacties of via secondary buy-outs, zien we ze nu ook rechtstreeks kleinere transacties in Nederland doen. Door de toenemende onderlinge concurrentie accepteren private equity partijen meer risico’s en zien we hogere entry multiples.


Bovengenoemde ontwikkelingen zijn ook positief voor het MKB. Immers indien private equity partijen “rendement” zoeken komt ook het rendabele MKB in hun vizier. Op deze wijze nemen de financieringsmogelijkheden van een MKB overname transactie toe. Let op; private equity partijen zijn ten opzichte van een normale bancaire financiering nog wel relatief duur. Niet alleen is de rentevergoeding toch nog steeds hoger dan bij een bancaire financiering, ook wordt veelal een (klein) aandelenbelang verwacht c.q. geëist. Een private equity partij regelt wel een actievere managementondersteuning dan de bank.



Nou ja, indien private equity, eventueel tezamen met de bank toch een financiering mogelijk maakt, wat wil je dan nog meer?



Wilt u eens samen met ons van gedachten wisselen over een fusie of bedrijfsovername? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact op met ons via deze contactlink

Meer nieuws

jm logo groot

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 12

Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat be...

Lees verder
nac3

Voetbal is emotie, ons werk ook

In het magazine NAC Zaken gaan Jan van Wijngaarden en Bart Koreman ...

Lees verder
fijnefeestdagen2023

Fijne feestdagen

Onze laatste nieuwsbrief van het jaar is verstuurd. Een jaar waari...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld