18

jan

Wanneer bedrijven trouwen

Een blik op het proces van fusies en overnames

In de wereld van bedrijfsromantiek en economische liefdesverhalen zijn er weinig gebeurtenissen zo spannend en tumultueus als een fusie of overname. Het is als een bedrijfsversie van een sprookjeshuwelijk, maar dan met meer advocaten en spreadsheets. Laten we een blik werpen op het proces van Fusies en Overnames (M&A), waar bedrijven samen komen en hopen op een winstgevend ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.

Het datingproces: op zoek naar de juiste koper

Voordat bedrijven hun handtekeningen zetten onder de huwelijksakte is er vaak een uitgebreid datingproces. Hoe ziet de ideale match eruit? Bedrijven swipen rechts op potentiële partners in de zakelijke Tinder, ook wel bekend als Brookz. Het profiel moet aantrekkelijk zijn: gezonde financiële cijfers, een sterke bedrijfscultuur en voldoende groeikansen.

Sommige bedrijven zijn als de verleidelijke bad boys; ze hebben misschien wat schulden, maar oh die groeikansen en winstmarges! Andere bedrijven zijn als de betrouwbare buurjongen; solide en stabiel, maar misschien wel een beetje saai. En dan zijn er bedrijven die gewoon op zoek zijn naar een gezellige fusie, zonder al te veel verplichtingen.

Als onderdeel van het datingsproces worden de kandidaten stevig aan de tand gevoeld tijdens de onderhandelingen waarbij zowel kwantitatieve als kwalitatieve zaken worden behandeld. Partijen willen immers wel met de juiste match in het huwelijksbootje stappen.

De verlovingsfase: de slotonderhandelingen

Ringen, rendement en risico’s dat zijn onderwerpen die in deze fase een belangrijke rol spelen. Nadat bedrijven elkaar hebben uitgekozen uit de uitpuilende lijst met potentiële partners, begint de verlovingsfase. Dit is het moment waarop ze hun financiële ringen uitwisselen in de vorm van een intentieverklaring. Maar let op, er zijn risico's verbonden aan deze knieval voor het bedrijfsaltaar.

Het is alsof je een huwelijksaanzoek doet zonder te weten of je toekomstige echtgenoot koffie morst op het dure tafelkleed. Due diligence, het zwaarwichtige onderdeel van het grondig onderzoeken van je partner voordat je op één knie gaat, is van cruciaal belang. Want net als in de liefde kunnen verborgen schulden en juridische complicaties de romantiek snel bederven. De vele inspanningen leiden uiteindelijk tot het overeenkomen van een huwelijksakte, de koopovereenkomst.

Due diligence

De huwelijksdag: overdracht bij de notaris

Na maanden van voorbereiding is het dan eindelijk zover: de huwelijksdag. Bedrijven komen samen, tekenen akkoorden en beloven elkaar trouw in goede en slechte economische tijden. Het is een feestelijke gebeurtenis, compleet met champagne, confetti en contracten zo dik als een trouwjurk.

Maar net als bij menselijke bruiloften, kan de post-ceremoniële realiteit een beetje tegenvallen. Integratieproblemen en bedrijfscultuurclashes kunnen zich voordoen, net zoals een discussie over wie de afstandsbediening in handen heeft. Een grondige verkennings- en verlovingsfase is dan ook essentieel voor een goed huwelijk! Neem dus de tijd om elkaar echt (beter) te leren kennen…..

Het leven na het jawoord: de post-acquisitie fase

Na de huwelijksdag begint het echte werk. Bedrijven moeten samenleven, synergiën vinden en hun operaties op elkaar afstemmen. Het is alsof ze samen een IKEA-meubel in elkaar moeten zetten, maar dan met een grote zak geld op het spel.

Vaak gaat het goed en vormen bedrijven een sterk partnerschap. Het motto ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ is dan ook gelukkig vaker regel dan uitzondering. Helaas behoren aandeelhoudersconflicten af en toe ook tot het werkveld van een M&A adviseur en is scheiden dus soms onvermijdelijk. Het is dan alsof ze ontdekken dat ze getrouwd zijn met een bedrijfsvariant van een monster uit een slechte sciencefictionfilm. Hoewel een bedrijfshuwelijk de nodige stress op kan leveren, kenmerkt de wereld van M&A zich gelukkig ook vaak met humor. Een aangenaam geschenk om de emoties van je af te schudden en het intensieve onderhandelingsproces te verlichten.

Wilt u meer weten over een M&A traject? Voor de duidelijkheid, JM Corporate Finance verzorgt geen trouwfeesten in de letterlijke zin van het woord. Neem voor echt M&A advies derhalve vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs en zij staan u graag gewoon helder, met visie te woord.

Neem contact op

Meer nieuws

jeremy ricketts fgvrz becko unsplash

HOT TRENDS IN DE M&A MARKT (die u moet weten!)

Booming markt / kansen voor verkopers Uit onderzoek van Brookz, he...

Lees verder
tilburgsemachinefabriek

Een Brabantse deal

Recentelijk heeft JM Corporate Finance Wiek Vrinds begeleid bij de ...

Lees verder
desy

Uitbreiding JM Corporate Finance

Het team van JM Corporate Finance is recent uitgebreid met Desy van...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld