12

nov

De afhankelijkheid van de directeur-grootaandeelhouder (DGA)

Denkt u erover na om uw onderneming te gaan verkopen? Dan is het belangrijk om de (mogelijke) afhankelijkheid van uzelf, de ondernemer, te inventariseren. De afhankelijkheid van één of enkele personen binnen de organisatie is namelijk het grootste ondernemingsrisico voor een mogelijke koper. Indien een sleutelfiguur binnen uw onderneming wegvalt, dan is het waarschijnlijk dat de resultaten direct onder druk komen te staan. Zo is de directeur-grootaandeelhouder vaak zeer betrokken bij de dagelijkse (operationele) activiteiten van de onderneming en onderhoudt hij/zij daarnaast de belangrijkste relaties binnen de onderneming. Vanwege het verhoogde risico zal een potentiële koper een hoger rendement eisen (hogere kostenvoet), hetgeen resulteert in een lagere ondernemingswaarde. Derhalve is het belangrijk om de afhankelijkheid van u als ondernemer zo veel als mogelijk  te  minimaliseren. Dit is één van de belangrijkste redenen waardoor de zogenaamde “multiple” (ofwel het door koper betalen van x keer de winst) bij (kleinere) MKB ondernemingen lager is dan bij grotere MKB bedrijven. Als ondernemer kun je er wel iets aan doen, echter dat kost tijd.

Managementlaag

U kunt de afhankelijkheid van de directie/DGA verlagen door een managementlaag in te bouwen. Een managementlaag kan gevormd worden door uw huidige medewerkers meer bevoegdheden te geven en managementaken toe te wijzen. Door uw medewerkers meer verantwoordelijkheden te geven, bouwt u een tussenlaag tussen u (de directie) en de werkvloer. Het implementeren van een duidelijke en transparante (operationele) structuur (c.q. management team) binnen de onderneming verspreid de risico’s voor zowel de koper als verkoper, hetgeen de afhankelijkheid van de DGA verlaagt.

Deel uw kennis

Om de afhankelijkheid van u als ondernemer verder te minimaliseren, is het belangrijk om over personeel te beschikken die uw werkzaamheden kunnen uitvoeren/overnemen. Dit kunt u bereiken door uw ervaring, contacten en kennis over te dragen aan een aantal sleutelfiguren binnen uw onderneming. Het is van belang om uw kennis en kunde gefaseerd over te dragen, zodat het geen invloed heeft op de resultaten van de onderneming. U kunt ervoor kiezen om uw kennis, ervaring en contacten over de dragen aan één of meerdere werknemers binnen de organisatie of hiervoor nieuw personeel aan te trekken.

Informatie vastleggen

Om de continuïteit van uw onderneming te waarborgen en de afhankelijkheid te minimaliseren, is het tevens van belang om informatie vast te leggen in systemen. Dit betreft niet alleen operationele en financiële informatie, maar ook informatie omtrent personeelsgegevens, leveranciers, afnemers, intellectueel eigendom, productieprocessen, productsamenstellingen, etc. Het betreft alle informatie, dus ook de kennis en informatie waarover alleen uzelf als eigenaar beschikt.

Afhankelijkheid – een belangrijk thema bij bedrijfsoverdracht

Geconcludeerd kan worden dat het belangrijk is om al ruim vóór de verkoop van een onderneming de afhankelijkheid van de eigenaar/directie te minimaliseren. De afhankelijkheid van een aantal sleutelfiguren binnen een onderneming verhoogt het risico voor een potentiële koper, hetgeen de ondernemingswaarde verlaagt. U kunt de afhankelijkheid verlagen door een managementlaag in te bouwen (“een management team”), kennis te delen en het (in detail) vastleggen van informatie. Heeft u een klankbord nodig bij dit belangrijke aspect bij bedrijfsoverdracht, neem dan gerust contact op met de adviseurs van:

 

JM Corporate Finance B.V.

 

Jan van Wijngaarden, Partner

jvw@jmpartners.nl

06 – 53 229 496

 

Bart Koreman, Partner

bk@jmpartners.nl

06 – 55 718 515

 

www.jmpartners.nl

info@jmpartners.nl

Meer nieuws

jm logo groot

Bedrijfsovername door de heer Van Eekelen

Toen Pieter van Eekelen het idee kreeg een bedrijf over te willen n...

Lees verder
afbeeldingwatbepaalthetrisico jm cf nieuws

Wat bepaalt het risico van mijn onderneming?

Als u als ondernemer uw onderneming wenst te verkopen bepaalt het r...

Lees verder
9240 nettowerkkapitaal[1200x700px][2]

Netto werkkapitaal

Werkkapitaal is ontzettend belangrijk voor veel ondernemers en komt...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld