Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.

Deze week is onze tip:

Realistische waardering; geen utopia.

Het waarderen van een onderneming is zeer belangrijk bij een bedrijfsoverdracht en de uitkomsten hiervan kunnen de mogelijkheden van een in potentie mooie deal behoorlijk beperken. Immers, zowel de verkopende partij als de kopende partij zullen een waardering uitvoeren; de verkoper heeft een informatievoorsprong, is positief gestemd over de toekomstverwachtingen en komt uit op een (te) hoge waardering, terwijl de kopende partij te maken heeft met een informatieachterstand, sceptisch is over de prognoses en derhalve uitkomt op een (te) lage waardering. Indien het verschil tussen de beide uitkomsten te groot is, komt er waarschijnlijk geen deal tot stand. Er zal wellicht niet eens een eerste oriënterend gesprek plaatsvinden.

Het is derhalve van belang voor beide partijen om een realistische waardering op te stellen; veelal kan een oplossing gevonden worden in het met elkaar bespreken van de veronderstellingen en uitgangspunten. Ook kan het uitwerken van verschillende scenario’s en het toepassen van verschillende waarderingsmodellen en methoden een goed beeld geven van de spreiding van de waarderingsuitkomsten en het evalueren hiervan. Indien dan tevens een “benchmark” plaatsvindt in vergelijking tot de waarderingsuitkomsten van andere geëffectueerde transacties lijkt het wel degelijk mogelijk om tot een realistische marktconforme waardering te kunnen komen. Een aantal feiten als “waarderen is het beoordelen van toekomst” en is altijd “subjectief” betekenen dat er geen “waarde” waarheid bestaat.

Voor meer informatie over het waarderen van uw onderneming kunt u contact met ons opnemen.

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!