21

mrt

Overnamekosten, een flinke hap uit uw portemonnee?

Uw bedrijf verkopen, daar komen kosten bij kijken. Maar hoeveel? Jammer genoeg kunnen we hiervan geen inschatting geven, zonder uw bedrijf te kennen. Verschillende factoren zijn bepalend voor de hoogte van het kostenplaatje. Hoe groot is uw bedrijf, is de koper al bekend, hoe goed is uw onderneming voorbereid op de koop, is de transactie eenvoudig, wordt een succesfee afgesproken? Dit zijn allemaal vragen die eerst beantwoord moeten worden voor een reëel kostenplaatje geschetst kan worden.

Een mix aan kwaliteiten = de juiste specialist

Als u uw bedrijf wilt verkopen, gaat u op zoek naar de juiste overnameadviseur. Een bedrijfsovername is vaak erg complex en vereist een overnamespecialist die zijn vak verstaat. Hij beschikt over een uitgebreid netwerk, is commercieel ingesteld en kan goed onderhandelen. Bovenal heeft u een klik met uw adviseur en vertrouwt u hem uw bedrijf toe. Daarnaast neemt hij uw persoonlijke waarden en normen mee in het proces, waardoor u geen beslissingen neemt waar u achteraf spijt van krijgt. Tegelijkertijd daagt hij u uit om “out of the box” te denken als dit nodig is. Eigenlijk is hij een mix tussen een accountant, advocaat, fiscalist en een verkoper, ofwel een allround adviseur.

Uitgebreide offerte

U maakt op basis van bovengenoemde criteria een keuze voor een specialist en gaat een kennismakingsgesprek aan. Wanneer van beide kanten een klikt wordt ervaren, wordt een offerte uitgebracht. Een goede offerte bestaat uit een beschrijving van de aanpak, uitgesplitst in de verschillende stappen binnen het overnametraject, met de daarbij behorende kostenafpraken. Een ervaren overnamespecialist rekent (meestal) een uurtarief wat ligt tussen de € 125,- en € 200,-.
De hoogte van een succesfee ligt over het algemeen tussen de 1% en 3% van de verkoopprijs en wordt pas betaald na het afronden van het traject. U bekijkt samen met de adviseur welke prijsafspraken het beste bij uw overnametraject passen.

No “no cure no pay”

Wees voorzichtig met adviseurs die werken op basis van “no cure no pay”. Het lijkt aantrekkelijk pas te hoeven betalen als uw bedrijf eenmaal verkocht is, maar hier hangen wel een aantal risico’s aan vast. Het komt niet zelden voor dat exclusiviteit van de adviseur wordt geëist, wat betekent dat u niet met een andere adviseur in zee mag gaan. Bent u niet tevreden en wilt u veranderen van overnamespecialist, dan hangt daar vaak een hoge boete aan vast.

Daarnaast bestaat het risico dat een adviseur zich pas voor u gaat inzetten als er toevallig een interessante koper voorbij komt. Hij zal niet snel geneigd zijn heel actief op zoek te gaan, omdat zijn uren niet direct betaald worden en er geen succesfee is afgesproken. Dit stagneert de voortgang en de effectiviteit van het proces, verslechtert mogelijk uw onderhandelingspositie en u kunt niet switchen van adviseur zonder extra hoge kosten te maken. Zo wordt goedkoop alsnog duurkoop.

JM Corporate Finance

Ons motto is: "Onze toegevoegde waarde bij een traject van bedrijfsoverdracht dient hoger te zijn dan de door de klant betaalde kosten”. Wij streven aldus naar “meerwaarde”!

Denkt u na over een bedrijfsovername en wilt u graag meer informatie over het verkoopproces en de daarbij komende kosten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Wij staan u graag te woord!

JM Corporate Finance B.V.

Jan van Wijngaarden, Partner

jvw@jmpartners.nl

06 - 53 229 496

Bart Koreman, senior adviseur

bk@jmpartners.nl

06 - 55 718 515

www.jmcorporatefinance.nl

info@jmpartners.nl 

Meer nieuws

brabantstone2

JM Corporate Finance begeleidt verkoop van Brabant Stone

Recentelijk heeft JM Corporate Finance de verkoop van Brabant Stone...

Lees verder
6.uitbreidingteam

Uitbreiding team JM Corporate Finance

Het team van JM Corporate Finance is sinds kort uitgebreid met een ...

Lees verder
verkoopklaarmakennieuwsnov2021

Sterke groeiplannen? Een gefaseerde bedrijfsverkoop of pre-exit biedt uitkomst

Een pre-exit is een transactievorm die in de laatste jaren – als ge...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Jan van Wijngaarden

Partner/Founder

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld