JM Corporate Finance houdt u graag op de hoogte met interessant nieuws uit de overnamemarkt;

1 op 3 bedrijfsverkopen niet gepland

Bron; Brookz Barometer

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een geplande bedrijfsverkoop substantieel meer “waarde” oplevert dan een niet geplande verkoop. Toch blijkt nog steeds dat 1 op de 3 bedrijfsverkopen niet gepland is. Daarbij wordt het bedrijf nog steeds vaak “op stel en sprong” verkocht. Wat kunnen de redenen zijn voor een onverwachte verkoop?

Vaak gaat het om een onverwachts bod (32%) maar nog vaker ligt er een negatieve oorzaak aan ten grondslag, zoals; een conflict tussen aandeelhouders (21%), ziekte of overlijden van de ondernemer (17%) of acute liquiditeitsproblemen (11%). Echter 1 ding hebben deze bedrijfsverkopen allemaal gemeen; de ondernemer “overkomt” het en er is niet op geanticipeerd met een doordacht exit-plan.

Een niet geplande bedrijfsverkoop is in principe altijd ongewenst; ‘Negatieve aanleidingen als een aandeelhoudersconflict, ziekte of problemen in de privé-situatie zijn moeilijk te regisseren’.  Toch kun je daarover beter wel iets vastleggen in een aandeelhoudersovereenkomst, zodat in ieder geval bekend is hoe partijen met een dergelijke situatie willen omgaan. Het is sowieso van groot belang om van tevoren na te denken over een eventuele bedrijfsverkoop, zelfs bij een positieve aanleiding zoals een onverwachts aantrekkelijk bod. Regelmatig gaat de ondernemer dan te snel in op zo’n bod. Dan wordt er een exclusief onderhandelingstraject opgestart, terwijl er wellicht ook nog andere interessantere kopers te vinden zijn.

Denkt u erover om binnenkort een bedrijf te (ver)kopen? Geef u nu dan op voor onze workshop op woensdag 11 Oktober; Bedrijfsopvolging en bedrijfsoverdracht; “tijdige voorbereiding loont”.

Lees er alles over op onze website; https://www.jmpartners.nl/nieuws/Save-the-date
U kunt zich ook meteen aanmelden via https://www.jmpartners.nl/contact

Op onze website treft u verder ook alle informatie omtrent ons en onze diensten aan. Wij zijn u graag van dienst, neemt u eens geheel vrijblijvend contact met ons op.

JM Corporate Finance B.V.
Heusing 12
4817 ZB  Breda
076-8870001

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!