In het verleden is al veel onderzoek gedaan naar bedrijfsopvolging en daaruit blijkt dat het onderwerp bij ondernemers enorm leeft. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat ze bedrijfsoverdracht als emotioneel belastend ervaren. Dat is begrijpelijk want een onderneming maakt een belangrijk onderdeel uit van zijn en/of haar leven. Iedere ondernemer wil dat zijn/haar bedrijf in goede handen achterblijft. Een ander element dat bedrijfsoverdracht emotioneel belastend maakt is dat het merendeel van de ondernemers niet weet op welke manier de overdracht van het bedrijf gerealiseerd kan worden. Een grote groep ondernemers (ouder dan 50 jaar) heeft de opbrengst van de verkoop nodig als pensioenvoorziening maar weten niet wat hun bedrijf waard is. Die onzekerheid levert de nodige spanning op.

Uit de diverse onderzoeken blijkt dat veel respondenten aangeven dat het nuttig is om een overnamespecialist in te schakelen maar 33% zegt dat geld een belemmering vormt om juist deze specialisten in te schakelen. Specialisten kosten inderdaad geld, maar hier geldt: de kosten gaan voor de baten. Een goede specialist verdient zich namelijk zelf terug. Door inzicht te geven in de waarde van de onderneming; op zoek te gaan naar geschikte overnamekandidaten én een klankbord voor de ondernemer te zijn.  

Tijdens een onderhandelingsproces moeten de emoties worden beheerst. Een succesvolle bedrijfsoverdracht kost tijd. Door vroegtijdig een overnamespecialist is te schakelen, kan de ondernemer wennen aan het idee en zorgen dat het bedrijf verkoopklaar is. Dat is de beste uitgangpositie voor een optimaal resultaat. Een overnamespecialist biedt u ondersteuning vanaf de zakelijke én emotionele voorbereiding tot aan het realiseren van uw plannen ná uw bedrijfsoverdracht. Kortom: emotioneel vakwerk!

 JM Corporate Finance is de MKB-specialist op het gebied van bedrijfsovername, waardering en financiering; zowel nationaal als internationaal. Voor meer informatie over dit artikel of andere vragen, dan kunt u uiteraard te allen tijde contact met ons opnemen via tel: 076 – 88 70 001 of per e-mail via info@jmpartners.nl.

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!