9

jun

Bescherming maakt bedrijven lui...

De roep om “onze” bedrijven te wapenen tegen buitenlandse overnames klinkt steeds luider. Maar heeft dit wel zin? “Beschermingsmaatregelen zouden juist averechts werken”.

Bescherming tegen overnames maakt grote bedrijven lui en log, aldus Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance aan Nyenrode. Zorgen dat je goed blijft presteren is voor een bedrijf de enige echte bescherming tegen een overname. Bedrijven die zich veilig wanen, gaan minder presteren, voorbeelden hiervan zijn Philips en ABN AMRO. Deze bedrijven lopen grote kans om ingehaald te worden door concurrenten die wel efficiënt werken.

De strijd om AkzoNobel en de voorlopig afgeketste overnamepoging van Unilever hebben het debat aangewakkerd over de bescherming van ons economisch erfgoed. Onze politiek wil dat Nederlandse bedrijven buitenlandse aasgieren van het lijf kunnen houden. Onze multinationals kunnen nu ten prooi vallen aan op vlugge winst beluste aandeelhouders.

De crisis is voorbij, de lage rente maakt geld goedkoop en de wisselkoers euro-Dollar staat gunstig. Deze mogelijke overname partijen voelen het geld branden in hun zak. Hiermee dreigen banen, onderzoeksgeld en invloed uit Nederland te verdwijnen. Als het landsbelang in het geding is, moet de overheid een overname vanuit de Tweede Kamer daarom kunnen voorkomen. Bijna alle bedrijven binnen onze landsgrenzen hebben nu wel enige beschermingsconstructies die ze in stelling kunnen brengen maar deze hebben tegen echt volhardende kopers geen zin.

Echter deze beschermingswallen maken  Nederlandse bedrijven minder aantrekkelijk om in te beleggen. De koepel van aandeelhouders in Nederlandse beursfondsen en ook de vereniging van commissarissen zijn van mening dat de keus voor meer bescherming niet bij de overheid maar bij de aandeelhouders ligt. Constructies die uit bemoeienis van de overheid zouden voortvloeien  zijn volgens hen excuses voor bedrijven die geen optimale prestaties leveren. Gun bedrijven die overnameprooi zijn wat meer tijd om alle neuzen van de belanghebbenden dezelfde kant op te krijgen.

En de bedrijven zelf? Die beseffen eens te meer dat een succesvolle eigen koers de beste bescherming is.

Bron; Eindhovens Dagblad

Meer nieuws

jm logo groot

Bedrijven zijn nog niet uit de financiële problemen

Op vrijdag 21 augustus maakte het Centraal Bureau voor de Statistie...

Lees verder
jm logo groot

Checklist: hoe ziet u de bedrijfsoverdracht?

Een bedrijfsoverdracht is een uitgebreid en soms complex proces. Da...

Lees verder
222

Wacht niet tot vijf voor twaalf!

Heeft u de nieuwe editie van Regio Business al gezien? Maak er zeke...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Jan van Wijngaarden

Partner/Founder

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld