26

feb

De fusie en overnamemarkt is weer BOOMING!

Ondanks, of wellicht juist door de Coronacrisis zijn de verwachtingen voor de overnamemarkt het komende jaar positiever geworden.

Marktonderzoek BROOKZ

Ondernemers grijp uw kans en bezin uzelf op de mogelijkheden in de toekomst ! De recente marktrapportage van BROOKZ over H2 – 2020 laat duidelijk zien dat ondanks de Coronacrisis de markt van bedrijfsoverdrachten weer op stoom komt. Het aantal nieuwe transacties dat door Corporate Finance kantoren is gemeld neemt toe, de dealwaarden stijgen en de gemiddelde EBITDA multiple in de MKB sector is weer op het niveau van pre-covid. Vooral in de sectoren IT, e-commerce, gezondheidszorg en farmacie is een behoorlijk herstel zichtbaar. Dalingen zijn te zien, niet verwonderlijk, in de horeca sector, toerisme en recreatie en detailhandel. Deze bovenstaande ontwikkelingen zijn ook zichtbaar in onze Corporate Finance praktijk.

 

Opvallend is dat ondanks diverse initiatieven van de overheid het verkrijgen van een passende financiering moeizamer lijkt te zijn geworden. Strategische partijen zijn over de gehele linie het meest populair als koper. MKB ondernemers houden daarnaast ook van andere MKB ondernemers die de onderneming kunnen voortzetten. De belangrijkste verkoopcriteria voor een verkopende partij zijn; goede verkoopvoorwaarden, de professionaliteit van de koper en haar reputatie. Voor MKB ondernemers geldt tevens dat continuïteit van de onderneming en een kort en voortvarend verkoopproces belangrijke aspecten zijn.

TIP aan (MKB) ondernemers

De verwachtingen voor de overnamemarkt zijn positiever geworden in 2021, hoe gek dat wellicht ook klinkt in deze Coronatijd. Echter het is ook enigszins verklaarbaar, immers Corona heeft ook geleid tot onzekerheid en duidelijk is geworden dat ook het “leven” van een onderneming afhankelijk is van allerlei gebeurtenissen waar je als ondernemer geen invloed op hebt. Indien daarnaast rekening wordt gehouden met de babyboomers die toch een keer hun onderneming dienen te verkopen, is het bewustwordingsproces door Corona blijkbaar versneld en denken veel ondernemers, ik moet nu iets gaan doen; en gelijk hebben ze!

Cash = King

Immers als de onderneming positieve verwachtingen kent en zelfs actief is in een branche met goede vooruitzichten, waarom dan nu niet een verkoopproces opstarten en de heersende onzekerheid omzetten in een stukje financiële onafhankelijkheid en cash ? Uit de markt blijkt tevens dat er voldoende kopers actief zijn op de markt en dat pareltjes in de markt nog steeds zeer gewild zijn, bovendien er zijn veel kopende partijen met een behoorlijke oorlogskas. Wel is het dan van belang om tijdig in een verkoopproces een informatiememorandum op te stellen waarin de “unique selling points” van de onderneming en de kansen in de markt goed over het voetlicht worden gebracht. Uit onze ervaringen blijkt dat een dergelijk document waarde verhogend werkt. Moraal van het verhaal; ondernemers tel uw knopen en mocht u de stap willen zetten om van uw pensioen te gaan genieten, dan is de tijd nu aangebroken om tijdig tot actie over te gaan en een en ander goed voor te bereiden.

 

Mocht u even willen klankborden over uw mogelijkheden in de huidige Coronatijd, dan kunt u altijd vrijblijvend een afspraak met ons maken zodat wij uw kansen op de markt kunnen spiegelen.

 

JM Corporate Finance B.V.

 

Jan van Wijngaarden, Partner

jvw@jmpartners.nl

06 – 53 229 496

 

Bart Koreman, Partner

bk@jmpartners.nl

06 – 55 718 515

 

www.jmpartners.nl

info@jmpartners.nl

Meer nieuws

dd.jpg

Het Due Diligence onderzoek

Het kopen van een onderneming is niet zonder risico’s. Bij het kope...

Lees verder
taart.jpg

Zomerse nieuwsbrief

Onze zomerse nieuwsbrief is verstuurd. Vol nieuws uit de M&A mark...

Lees verder
jm-logo-groot.png

De impact van COVID-19 op de overnamemarkt

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat COVID-19 ingrijpende gevolgen hee...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Jan van Wijngaarden

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld