16

sep

De overnamemarkt anno september 2020; waar liggen de kansen?

Uit de Brookz barometer H1-2020 blijkt dat het aantal overnametransacties sterk is gedaald in de afgelopen periode en dat 2/3 van de transacties een dealwaarde hebben van <  € 2,5 miljoen. Dit is zeer herkenbaar aangezien ook in de JM Coporate Finance MKB plus praktijk het aantal transacties verminderd is maar wel continueert. Ook logisch, de gemiddelde MKB ondernemer moet ook door! Stilstand is sowieso achteruitgang!


Tevens zijn er sectoren die nog steeds fors groeien; bedrijven die producten leveren welke van belang zijn voor de “thuiswerk”trend, sportprestaties, kamperen, fietsen/scooters, online / e-commerce, levensmiddelen laten nog (forse) groei zien.

Multiples

Door de crisis zijn de zogenaamde “EBITDA multiples” belangrijk voor de waardering van de MKB onderneming, gemiddeld gezien iets gedaald naar 4,7; groeiende sectoren laten (uiteraard) een stijgende multiple zien.

Financiering

Ook een pluim voor de banken! Deze blijken nog steeds bedrijfsovernames te willen financieren, naast verkopers die middels een vendor loan ook een positieve duit in het zakje doen.

Earn-out

De bekende “earn-out” constructie is logischerwijs populair tijdens de crisis. Hiermee wordt de verkoopopbrengst afhankelijk gesteld van de toekomstige prestaties, zodat de koper zijn risico’s minimaliseert. De earn-out bedraagt gemiddeld 22% van de totale dealwaarde. Op deze wijze blijven transacties mogelijk; soms is één transactie beter dan geen transactie ofwel voor verkoper is een earn-out een risico maar ook een kans. Indien verkoper betrokken blijft bestaat er namelijk ook de mogelijkheid op een “upswing”, een hogere dealwaarde. De betrokken adviseur van de verkoper dient dit op passende wijze in de dealstructuur te integreren.

Cash probleem (oplossen)

In het najaar dreigen veel ondernemingen een cash probleem te krijgen terwijl zij wel fundamenteel “gezond” zijn. Juist deze MKB ondernemingen dienen dan tijdig te laten onderzoeken of er strategische partijen in de markt aanwezig zijn die juist een aanvulling kunnen zijn op hun business en die cash cq financiering kunnen verschaffen waardoor het liquiditeitsprobleem is opgelost en het  “1+1=3” zal worden.

MKB ondernemers; blijf dus niet doormodderen (tot het te laat is!) maar ga actief op zoek naar een partner in business!

 

Bij JM Corporate Finance bent u altijd van harte welkom voor een vrijblijvende bak koffie om kennis te maken en om te bezien hoe wij u van dienst kunnen zijn. Wij lichten onze mogelijkheden en onze unieke MKB aanpak graag aan u toe. Neemt u voor meer informatie contact op met:

JM Corporate Finance B.V.

 

Jan van Wijngaarden, Partner

jvw@jmpartners.nl

06 – 53 229 496

 

Bart Koreman, Partner

bk@jmpartners.nl

06 – 55 718 515

 

www.jmpartners.nl

info@jmpartners.nl

Meer nieuws

jm logo groot

Cash is king, ook tijdens de coronacrisis

Het is heel goed mogelijk dat u in een acute liquiditeitscrisis bel...

Lees verder
jm logo groot

Trends overnamemarkt voor MKB-bedrijven

De (mondiale) economie trekt aan en daarmee neemt ook de interesse ...

Lees verder
gsn1

JM Corporate Finance begeleidt de verkoop van GSN en W3AppsOnline aan Infomedics (een uitgebreid verslag)

Strategische fit Onlangs is Gé Systems Nederland B.V. (GSN) en W3A...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld