Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.

Deze week is onze tip:

Tip 22: Praat ook eens met de belangrijkste sleutelfiguren!

Bij de overname van een onderneming spelen er vele belangrijke factoren. Gedurende het overnametraject zal de koper een keer een gesprek willen met belangrijke sleutelfiguren zoals managementleden, grote klanten en leveranciers. Maar hoe ga je hier mee om? De koper wenst op deze wijze een bepaalde mate van “comfort” te verkrijgen dat deze sleutelfiguren niet zullen vertrekken na overname.

De verkoper zal niet zo happig zijn op dergelijk gesprekken, want wat als de overname toch niet doorgaat? Dan zijn belangrijke sleutelfiguren wel op de hoogte van de situatie en dit wordt vaak niet als wenselijk beschouwd. Koper zal dergelijke gesprekken zo snel mogelijk willen uitvoeren terwijl verkoper dit derhalve zo lang mogelijk wenst uit te stellen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken tussen koper en verkoper over wie zal worden benaderd, wanneer en op welke wijze.

Een veelal voor beide partijen goed moment om dergelijke gesprekken te initiëren zal zijn na of aan het eind van het due diligence onderzoek (de intentieverklaring is dan al reeds getekend). De bevindingen van het due diligence onderzoek zijn dan grotendeels bekend en (hopelijk) ook bevredigend. Partijen kunnen alsdan overeenkomen dat er behoudens de resultaten van de gesprekken met sleutelfiguren geen andere issues meer zijn om onder de deal uit te komen. Ons advies: leg deze afspraken goed en tijdig vast !

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!