4

feb

Het vinden van een geschikte koper voor uw bedrijf

Na een periode van overdenking, divers overleg met uw naasten en het sparren met uw adviseur bent u eruit; u gaat uw onderneming verkopen. De eerste belangrijke beslissing is dan genomen, maar het is echter pas de start van het verkooptraject. Al snel zal dan ook de eerste vervolgvraag naar voren komen: “wie is de geschikte koper voor mijn bedrijf en hoe vind ik een dergelijke partij?”.

Vijf soorten kopers

Grofweg zijn er vijf soorten kopers te onderscheiden: familiaire kopers, strategische kopers, investeringsmaatschappijen, Management Buy In (MBI) kandidaten en Management Buy Out (MBO) kandidaten. Een strategische koper betreft veelal een partij uit dezelfde branche dan wel een aanpalende sector die middels de overname synergievoordelen en/of kruisbestuiving van de activiteiten zal trachten te realiseren. Investeringsmaatschappijen zijn er in vele soorten en maten waarbij het van belang is om kritisch te kijken naar onder andere: de focus, de strategie, de mate van betrokkenheid, de investeringshorizon, maar ook de reeds bestaande participaties van de partij. Een MBO-kandidaat betreft één of meerdere huidige managementleden die de aandeelhouders uitkopen terwijl een MBI-kandidaat één of meerdere externe managers betreft die zich volledig/gedeeltelijk inkopen in het bedrijf.

Stel uzelf vooraf een aantal vragen

Bij het vinden van een geschikte koper is het belangrijk om uzelf vooraf diverse vragen stellen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan:

  • Wilt u uw bedrijf volledig verkopen of slechts een deel (van de activiteiten)?
  • Wilt u nog betrokken blijven na overname? Zo ja, hoe lang?
  • Dient het bedrijf zelfstandig te blijven bestaan of mag het ook onderdeel worden van een grotere groep? Wat doen we met de naam van het bedrijf?
  • Wat zijn de plannen met het huidige personeel na een bedrijfsovername?
  • Bent u op zoek naar een partij die het bedrijf kan laten groeien (volgende fase) of dient het bedrijf juist stabiel te blijven?
  • Wilt u de beoogde verkoop bij uw concurrenten onder de aandacht brengen?
  • Dient het bedrijf op de huidige locatie te blijven of kan het ook verplaatst worden?

“Timing is the key”

Verder is het bij de verkoop van een onderneming enerzijds belangrijk “wat u aanbiedt”, maar ook wanneer dit wordt aangeboden (“timing”). Wellicht heeft u reeds een koper in gedachten die voor u de meest geschikte partij lijkt, maar is deze potentiële koper op het moment van aanbieden reeds een andere investeringsverplichting aangegaan of is zij bezig met een strategische heroriëntatie. Indien dit het geval is, zal deze “perfecte” koper deze kans wellicht aan zich voorbij laten gaan. De timing van de transactie kan derhalve verrassende reacties opleveren.

Om uiteindelijk een passende partij te vinden kan uw eigen netwerk een grote rol spelen, maar daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van een overnameplatform (zoals Brookz) of het corporate finance netwerk van een adviseur. Tenslotte leidt een gedegen internet search vaak tot verrassende (internationale) kandidaten.

 

Bij het vinden van een geschikte koper is het dus belangrijk om u vooraf goed te oriënteren en de ontwikkelingen in de branche van uw onderneming nauwlettend te volgen. “TIMING IS THE KEY” zoals dat heet.

Contact

Het verkopen van een onderneming wordt veelal ervaren als een intensief traject, waarbij er veel vragen op u afkomen als ondernemer. Een adviseur met de nodige ervaring kan u hierbij dan ook op een passende wijze ondersteunen. Wilt u meer weten over een bedrijfsovernametraject? Neem dan eens vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Zij staan u graag te woord om uw vragen te beantwoorden.

 

JM Corporate Finance B.V.

 

Jan van Wijngaarden, Partner

jvw@jmpartners.nl

06 – 53 229 496

 

Bart Koreman, Partner

bk@jmpartners.nl

06 – 55 718 515

 

www.jmpartners.nl

info@jmpartners.nl

Meer nieuws

jm logo groot

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 21

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 21 Bij JM Corporate Finan...

Lees verder
afbeelding2

JM Corporate Finance begeleidt Jeroen van Nunen bij de overname van B&S Technology B.V.

Recentelijk is B&S Technology B.V. uit Tilburg overgenomen door Jer...

Lees verder
claudio schwarz tef3wogg3b0 unsplash

Is de verkoop van uw bedrijf te plannen?

Een bedrijf verkopen is een besluit wat u als ondernemer wellicht m...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld