25

jan

Ik wil mijn bedrijf verkopen en nu?

Het besluit om je bedrijf te verkopen is een belangrijke fase gedurende je reis als ondernemer. Of je nu met pensioen gaat, een nieuwe uitdaging zoekt of gewoon je investering wilt verzilveren; het verkoopproces vereist een zorgvuldige planning en overweging. In dit artikel beschrijven wij op hoofdlijnen de te nemen stappen die je kunt nemen om je bedrijf succesvol te verkopen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je je bedrijf te koop zet, is het essentieel om het bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers. Zorg ervoor dat je financiële overzichten op orde zijn, los eventuele juridische kwesties op, verbeter waar mogelijk de operationele processen en optimaliseer het personeelsbestand. Een goed voorbereid bedrijf trekt meer geïnteresseerde kopers aan en het kan resulteren in een sneller en efficiënter verkooptraject en in een hoger verkoopresultaat.

Stap 2: Waardering

Het bepalen van een indicatieve waarde van je bedrijf is een cruciale stap, omdat het bepalen van deze indicatieve waarde inzicht geeft in onder andere de mogelijke risico’s en de attentiepunten welke van invloed zijn op de op dat moment berekende waarde. Overweeg het inhuren van een professionele waarderingsexpert om een nauwkeurige inschatting te maken. Factoren zoals de winstgevendheid, de (aanwezige) activa, de marktpositie, het groeipotentieel, de afhankelijkheid van de directie en de kwaliteit van het personeelsbestand spelen allemaal een rol bij het bepalen van de waarde van het bedrijf. Kwalitatieve zaken bepalen tevens in hoge mate de waardering en het verbeteren daarvan creëert waarde.

Stap 3: Zoek een deskundige

Het proces van het verkopen van een bedrijf kan complex zijn, dus het is verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een gespecialiseerd Corporate Finance kantoor kan je in dit proces van A tot Z begeleiden en daarnaast ook adviseren over de fiscale kwesties, de transactiedocumenten en het vinden van de geschikte koper!

Stap 4: Informatiememorandum

Een informatiememorandum c.q. een verkoopmemorandum is een document dat potentiële kopers voorziet van gedetailleerde informatie over je bedrijf, waaronder de financiële gegevens, de bedrijfsstructuur, de historie en achtergrond van je bedrijf, de soort dienstverlening en/of productassortiment en eventueel aanwezige activa, zoals een bedrijfspand of een machinepark. Een duidelijk en volledig informatiememorandum kan het verkoopproces versnellen, zorgen voor een soepelere overdracht en voor een hoger verkoopresultaat.

Stap 5: Potentiële kopers

Zodra je bedrijf klaar is voor verkoop en je alle benodigde documenten hebt, is het tijd om potentiële kopers te identificeren. Dit kan via persoonlijke contacten/netwerk, Corporate Finance kantoren of online platforms zoals Brookz en Dealsuite. Zorg ervoor dat je potentiële kopers screent om ervoor te zorgen dat ze de financiële middelen en het juiste profiel hebben om je bedrijf succesvol over te nemen. Stel dus een kopersprofiel op waar een potentiële koper aan zou moeten voldoen.

Stap 6: Onderhandelingen en sluit de deal

Onderhandelingen zijn een integraal onderdeel van het verkoopproces. Wees bereid om compromissen te sluiten, maar zorg ervoor dat je essentiële belangen beschermt. Werk samen met je professionals (Corporate Finance adviseurs en advocaten) om alle juridische documentatie op te laten stellen en de overdracht soepel te laten verlopen en af te ronden.

Conclusie

Het verkopen van je bedrijf is een complex traject, maar met de juiste voorbereiding en begeleiding kan het een lonende ervaring zijn. Zorg ervoor dat je elke stap grondig overweegt en deskundige hulp inschakelt om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

maxresdefault

JM Corporate Finance

Wilt u meer weten over welke stappen onderdeel uitmaken en tevens van belang zijn voor het succesvol afronden van een verkooptraject? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers staan u gewoon helder, met visie te woord. Graag willen wij u ook wijzen op onze bedrijfsfilm, waarin de vragen rondom bedrijfsoverdracht centraal staan.

 

Neem contact met ons op.

Meer nieuws

afbeeldingartikeltrendsenontwikkelingenjmcf

Trends en ontwikkelingen in de huidige MKB overnamemarkt

In dit artikel beschrijven we een aantal trends en ontwikkelingen i...

Lees verder
jm logo groot

Issue juli 2014

Wat is uw onderneming waard? In de zomer van 2014 staat JM Corporat...

Lees verder
img 9491

Overname in pensioenland

JM Corporate Finance heeft de afgelopen periode weer mooie trajecte...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld