21

apr

Menselijk kapitaal is het nieuwe goud!

We zitten al jaren in economische groei en goede mensen zijn schaars. Binnen jouw onderneming heb je een aantal ‘key-medewerkers’ in dienst waarvan je weet dat zij ook door andere bedrijven of concurrenten worden begeerd.

Investeren in persoonlijke groei

Naast een vaste beloning geef je medewerkers de vrijheid en het vertrouwen om te ondernemen en investeer je in persoonlijke groei van de talenten. Deze investering heeft een idealistisch karakter, maar tegelijkertijd hoop je hiermee medewerkers te verleiden om nog lang aan boord te blijven. Je organiseert bedrijfsuitjes, borrels en geeft medewerkers de ruimte om hun werktijden flexibel in te vullen.

En tòch is het aan het einde van iedere maand weer spannend of er geen collega’s hun baan opzeggen. Enerzijds omdat je hebt geïnvesteerd in deze medewerkers en anderzijds omdat het in de huidige arbeidsmarkt lastig is om goede vervanging vinden, als je al iemand kunt vinden.

Hoe behoud je menselijk kapitaal?

Steeds vaker spreken wij met ondernemers over hun (personele) uitdagingen, het bieden van kansen, het inspireren en motiveren van medewerkers en worden we gevraagd hoe zij het menselijk kapitaal binnen hun onderneming kunnen ‘behouden’?

÷    
‖   
X

Delen = vermenigvuldigen

Een mogelijke oplossing ligt verborgen in het ‘delen’ van je onderneming. Wie immers kan delen is in staat om zich te vermenigvuldigen. Deze visie komt vanuit de overtuiging dat het delen van kennis, ideeën, successen en resultaten zorgt voor een grotere en langdurige betrokkenheid.

Een werknemersparticipatie kan in dit geval uitkomst bieden. Dit betreft een participatie door werknemers (in de vorm van winstdelingsregelingen, opties, aandelen of certificaten) die aan hen een economisch belang geeft bij succes van de onderneming en daarmee werknemers aan de onderneming bindt voor een langere termijn. Je kunt het zien als een extra beloningsinstrument voor ‘key-medewerkers’.

Continuïteit van MT gewaarborgd

Zo bouw je verder aan de stabiliteit van je onderneming met ‘blije’ medewerkers en verhoogt het tegelijkertijd de waarde van jouw onderneming omdat een potentiële koper minder risico’s zal ervaren indien de continuïteit van het managementteam is gewaarborgd. Een win-winsituatie dus.

÷      :)
‖  =  ‖
X     X  

Wat kan JM Corporate Finance?

Benieuwd naar welke mogelijkheden van werknemersparticipatie er zijn? Neem dan gerust contact met ons op. Wij delen graag onze kennis omdat we geloven dat we hiermee een bijdrage leveren aan de continuïteit van jouw onderneming waarbij je het ‘nieuwe’ goud behoudt!

Bekijk al onze diensten

Meer nieuws

cavaenglazen

Wat komt er kijken bij de verkoop van uw onderneming?

De verkoop van een onderneming is een complexe en vaak emotionele g...

Lees verder
jm logo groot

JM Corporate Finance attends the IAPA International EMEA Conference in Norway for advisory firms

JM Corporate Finance attends the IAPA International EMEA Conference...

Lees verder
tekenencontractmetchampagne

Transactie- en fusievormen

In dit artikel gaan wij in op de verschillende overname- en fusievo...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld