22

dec

Onderneming verkoopklaar maken: de waarde optimaliseren

Denkt u erover na om uw onderneming in de toekomst te gaan verkopen? Dan is het van belang dat u de onderneming tijdig verkoopklaar maakt. Zo kan de onderneming “met een strikje erom” aan een potentiële koper worden gepresenteerd.

Korte bedrijfsdoorlichting

Verkoopklaar maken betekent dat middels een korte bedrijfsdoorlichting (liefst 3 jaar voorafgaand aan de voorgenomen verkoop) de onderneming wordt beoordeeld op de kwaliteit van de diverse bedrijfsmatige aspecten. Is de juridische/fiscale structuur optimaal, dienen bepaalde verliesgevende activiteiten te worden afgestoten, kan de marktpositie worden verbeterd, wordt voldaan aan de actuele regelgeving inzake arbeidsrecht, bestaan er milieuproblemen, staan de patenten op de juiste naam, is er een tweede managementlaag aanwezig die de activiteiten continueert indien de huidige verkopende ondernemer uit de onderneming stapt, is de onderneming (te) afhankelijk van bepaalde producten of klanten etc. etc.?

Aandachtspunten onderkennen

Het (tijdig) onderkennen van de diverse zwakke punten en/of verbeterpunten van de onderneming schept direct de mogelijkheid om deze aandachtspunten gedurende een aantal jaren voorafgaand aan de bedrijfsoverdracht te verbeteren c.q. op te lossen, zodat een uniekere/geoptimaliseerde onderneming ontstaat en mogelijk zelfs USP’s (“unique selling points”) kunnen worden ontwikkeld. Dit levert direct en indirect rendement op bij de beoogde bedrijfsoverdracht. Te vaak wordt, ook in het MKB, onvoldoende tijd genomen om de onderneming verkoopklaar te maken danwel wordt een verkoopbeslissing (te) ad hoc genomen. Tijdig nadenken over de toekomst voorkomt teleurstellingen!

 

Wenst u meer informatie te ontvangen over het verkoopklaar maken van uw onderneming, of heeft u hulp nodig bij het verkoopklaar maken van uw onderneming? Neem dan gerust contact op met de adviseurs van JM Corporate Finance.

 

Jan van Wijngaarden, Partner

jvw@jmpartners.nl

06 – 53 229 496

 

Bart Koreman, Partner

bk@jmpartners.nl

06 – 55 718 515

 

www.jmpartners.nl

info@jmpartners.nl

Meer nieuws

jm logo groot

Alliantie of bedrijfsovername?

Wanneer een onderneming haar strategische doelstellingen bepaald he...

Lees verder
9.vindenvandegeschiktekoperjmpartners

Het vinden van een geschikte koper voor uw bedrijf

Na een periode van overdenking, divers overleg met uw naasten en he...

Lees verder
seminaruitnodigingenbluelegaljuni2022

Seminar: De overspannen M&A markt

Op 9 juni a.s. organiseren we voor de vierde keer samen met Blue Le...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Jan van Wijngaarden

Partner/Founder

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld