De (mondiale) economie trekt aan en daarmee neemt ook de interesse van binnen- en buitenlandse (strategische) partijen in een overname van Nederlandse MKB-bedrijven weer toe. Dit uit zich in hogere multiples, welke als maatstaf kunnen worden gehanteerd voor de waarde van een onderneming. Ter illustratie de volgende opstelling.

Branche

Gemiddelde EBITDA Multiple

Gezondheidszorg

5,75

ICT

5,65

Agri & Food

5,30

Industrie & Productie

4,95

Zakelijke dienstverlening

4,75

Media, Reclame & Communicatie

4,60

Groot- en detailhandel

4,35

Horeca, Toerisme & Recreatie

3,95

Bouw & Installatietechniek

3,70

Automotive, Transport & Logistiek

3,65


Bron: Brookz Research,
www.brookz.nl

Uiteraard zijn de bovenstaande multiples maatstaven en geen concrete waarderingen. De waardering van een onderneming is afhankelijk van diverse factoren (kwalitatief en kwantitatief). Laat u dus bij een overnametraject goed adviseren omtrent de waarde van uw eigen of de over te nemen onderneming!

Veruit de belangrijkste reden om een onderneming te verkopen is de leeftijd van de ondernemer. Een trend hierbij is dat men steeds jonger wordt. 10 jaar geleden bedroeg de gemiddelde leeftijd van de verkoper 60 jaar; momenteel is dit circa 55 jaar. Als verkopende ondernemer dient u tijdig aan de slag te gaan met de voorbereiding van het overnametraject. Een goede voorbereiding kan enige tijd (soms zelfs jaren!) duren. Denkt u hierbij aan het zoeken naar een opvolger of een strategische (fusie)partner, het optimaliseren van de organisatie en/of de juridische structuur enz. Kortom, veel (strategische) aspecten om over na te denken!


De Grote Kerk van Breda

JM Corporate Finance te Breda is de MKB-specialist op het gebied van bedrijfsovername, waardering en financiering; zowel nationaal als internationaal. Voor meer informatie over dit artikel of andere vragen, dan kunt u uiteraard te allen tijde contact met ons opnemen via tel: 076 – 88 70 001 of per e-mail via info@jmpartners.nl.

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!