17

dec

Trends overnamemarkt voor MKB-bedrijven

De (mondiale) economie trekt aan en daarmee neemt ook de interesse van binnen- en buitenlandse (strategische) partijen in een overname van Nederlandse MKB-bedrijven weer toe. Dit uit zich in hogere multiples, welke als maatstaf kunnen worden gehanteerd voor de waarde van een onderneming. Ter illustratie de volgende opstelling.BrancheGemiddelde EBITDA MultipleGezondheidszorg5,75ICT5,65Agri & Food5,30Industrie & Productie4,95Zakelijke dienstverlening4,75Media, Reclame & Communicatie4,60Groot- en detailhandel4,35Horeca, Toerisme & Recreatie3,95Bouw & Installatietechniek3,70Automotive, Transport & Logistiek3,65
Bron: Brookz Research,
www.brookz.nlUiteraard zijn de bovenstaande multiples maatstaven en geen concrete waarderingen. De waardering van een onderneming is afhankelijk van diverse factoren (kwalitatief en kwantitatief). Laat u dus bij een overnametraject goed adviseren omtrent de waarde van uw eigen of de over te nemen onderneming!


Veruit de belangrijkste reden om een onderneming te verkopen is de leeftijd van de ondernemer. Een trend hierbij is dat men steeds jonger wordt. 10 jaar geleden bedroeg de gemiddelde leeftijd van de verkoper 60 jaar; momenteel is dit circa 55 jaar. Als verkopende ondernemer dient u tijdig aan de slag te gaan met de voorbereiding van het overnametraject. Een goede voorbereiding kan enige tijd (soms zelfs jaren!) duren. Denkt u hierbij aan het zoeken naar een opvolger of een strategische (fusie)partner, het optimaliseren van de organisatie en/of de juridische structuur enz. Kortom, veel (strategische) aspecten om over na te denken!JM Corporate Finance te Breda is de MKB-specialist op het gebied van bedrijfsovername, waardering en financiering; zowel nationaal als internationaal. Voor meer informatie over dit artikel of andere vragen, dan kunt u uiteraard te allen tijde contact met ons opnemen via tel: 076 – 88 70 001 of per e-mail via info@jmpartners.nl.


Meer nieuws

jm logo groot

5 Kritische succesfactoren voor een geslaagde bedrijfsovername

Over fusies en overnames wordt vaak gezegd dat slechts 40% van het ...

Lees verder
issuemagazineinterview

Interview ISSUE Magazine

Weer een leuk intervieuw in het ISSUE Magazine met onze collega's J...

Lees verder
afbeeldingnieuwsberichtjorn

Het belang van een goede spreiding van de activiteiten

Verkoopklaar maken Een belangrijk onderdeel van het 'verkoopklaar'...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Jan van Wijngaarden

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld