Verkoop onderneming

Bent u van plan om uw onderneming te verkopen? Dan zit u goed bij JM Corporate Finance.


Wij zijn expert op het gebied van aan- en verkoop van ondernemingen en hebben met het team van Corporate Finance Adviseurs en Financiële Adviseurs ruime kennis, ervaring en trackrecord in diverse branches en sectoren. Wij helpen u bij de verkoop van uw onderneming en alles wat daar bij komt kijken: van het verkoopklaar maken van uw bedrijf en een waardebepaling tot het vinden van een juiste koper voor uw bedrijf.

Heeft u een vraag? Stel hem hier.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Maar wat komt er kijken bij de verkoop van uw onderneming?

De verkoop van een onderneming is een complexe en vaak emotionele gebeurtenis. Het eerste moment dat u nadenkt en wordt getriggerd over de verkoop van uw onderneming is vaak het moment dat u wordt benaderd door een potentiële koper of het nieuws naar buiten komt dat een directe concurrent is verkocht aan een grote internationale (beursgenoteerde) onderneming.

De vraag die de ondernemer zich vervolgens stelt is, wil ik mijn bedrijf verkopen? Hoeveel is mijn bedrijf waard? En hoe maak ik mijn onderneming verkoopklaar?

Het verkoopklaar maken van uw onderneming vergt aandacht op de juiste zaken en neemt tijd in beslag. Wij zijn ervan overtuigd dat deze investering in het verkoopklaar maken van uw onderneming zich ruimschoots terugbetaald bij de verkoop. Een goede voorbereiding is immers het halve werk en dat geldt zeker bij de verkoop van uw onderneming. Het vereenvoudigt het verkoopproces en schept vertrouwen bij de potentiële koper wanneer zaken goed zijn gedocumenteerd en data snel en betrouwbaar voor handen is.

Daarnaast zorgt het verkoopklaar maken van uw onderneming ervoor dat er tijdens een Due diligence onderzoek van uw onderneming door de potentiële koper geen ongewenste verrassingen naar boven komen. Een letterlijke vertaling van Due diligence onderzoek is boekenonderzoek. Dit Due diligence onderzoek zal worden uitgevoerd door de koper van uw onderneming.

Een onderneming die de (interne) zaken goed voor elkaar heeft is bovendien meer waard. Maar hoeveel is mijn bedrijf waard? Onderdeel van het verkoopklaar maken van een onderneming is het uitvoeren van een waardebepaling. Deze waardebepaling van uw onderneming zien wij als een nulmeting om uw organisatie en processen verder te optimaliseren waarmee waarde wordt gecreëerd.

Aanpak verkoop onderneming

Bij het uitvoeren van de waardebepaling hebben we onder meer aandacht voor het werkkapitaal van de onderneming. De aanwezigheid van werkkapitaal is belangrijk voor de continuïteit van uw onderneming. De berekening van het werkkapitaal en de hoogte ervan levert bij verkoop echter vaak de nodige discussie op. Het is daarom belangrijk om in de onderhandelingsfase met koper al duidelijke afspraken te maken over de wijze waarop het werkkapitaal wordt berekend. Wij adviseren ondernemers om de afspraken omtrent de werkkapitaalberekening op te nemen in de intentieovereenkomst (LOI).

Werkkapitaal is één van de onderdelen die wij veelvuldig terug zien komen in de onderhandelingen met kopers en bij de bepaling van de Equity Bridge. Maar wat is een Equity Bridge? Een Equity Bridge betekent letterlijk de ‘brug’ om van ondernemingswaarde (enterprise value) te komen tot aandelenwaarde (equity value).

De ondernemingswaarde berekenen we veelal door gebruik te maken van de DCF-methode. Vervolgens kijken we naar de kas- en schuldpositie (cash and debt) op de balans van de onderneming en maken we een berekening van de werkkapitaalpositie waarmee we de brug (Equity Bridge) ‘slaan’ naar de uiteindelijke aandelenwaarde. De aandelenwaarde is de waarde voor 100% van de aandelen van uw onderneming.

Goed verhaal, maar hoe vind ik nu de ideale koper voor de verkoop van mijn onderneming?

JM Corporate Finance heeft een groot netwerk en werkt veel samen met partners om te komen tot een succesvolle verkoop van uw onderneming. Brookz is bijvoorbeeld een partij waarmee wordt samengewerkt om de juiste koper te vinden. Zij verzorgen (half)jaarlijks inzage in het aantal overnametransacties en de actuele multiples die worden betaald voor ondernemingen in de verschillende sectoren.

Denkt u na over de verkoop van uw onderneming?

Onze adviseurs helpen u graag bij de verkoop van uw onderneming. U kunt op diverse manieren contact met ons opnemen voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek: via de website, via mail: info@jmpartners.nl of via ons telefoonnummer: +31  (0)76 8870 001. We staan u graag te woord: Gewoon helder, met visie.

Vragen? Neem contact op!

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart Koreman

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld