22

sep

De impact van COVID-19 op de overnamemarkt

Uit onderzoek van KPMG blijkt dat COVID-19 ingrijpende gevolgen heeft voor de fusie- en overnamemarkt. In het eerste halfjaar 2020 daalde het aantal wereldwijde en Europese transacties met circa 30 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019. Ook in Nederland daalde het aantal transacties met circa 40%. De voornaamste reden voor deze daling betreft uiteraard de directe onzekerheden die er speelden in de maanden maart tot en met mei van dit jaar omtrent de aanpak en gevolgen van COVID-19. In deze maanden lagen de transacties vrijwel stil. Vanaf juni trekt de markt weer voorzichtig aan. Ook uit de Brookz barometer H1-2020 blijkt dat het aantal overnametransacties sterk is gedaald in de afgelopen periode.


 


Uit het betreffende onderzoek blijkt tevens dat transacties in de IT, en dan met name Telecom, juist gestegen is na het uitbreken van COVID-19. Waarschijnlijk komt dit doordat het bedrijfsleven wereldwijd ‘het nieuwe werken’ heeft omarmd.


 


Wereldwijd en in Europa is de waardering van bedrijven licht gedaald in 2020. Deze daling is echter al in 2019 ingezet, waardoor het effect van COVID-19 nog maar beperkt is. In Nederland daarentegen ligt het prijsniveau al enkele jaren, ook in 2020, nog op een constant niveau. Geconcludeerd kan worden dat dit de kwaliteit en aantrekkelijkheid van Nederlandse bedrijven benadrukt.


 


Als wij bovenstaande ontwikkelingen vergelijken met onze ervaringen in de overnamepraktijk van het Nederlandse MKB, dan zien wij eenzelfde trend. Het aantal transacties in het eerste halfjaar 2020 is inderdaad afgenomen, maar vanaf juni is de markt echter weer aangetrokken. Een aantal branches in het MKB hebben het momenteel zeer moeilijk, waaronder de horeca en evenementenbranche, waardoor het aantal transacties in deze sectoren aanzienlijk zijn gedaald. Het aantal transacties in andere sectoren lijken juist weer toe te nemen ondanks (of dankzij) de huidige crisis, zoals IT, zorg, e-commerce en levensmiddelen.


 


Het is voor iedere ondernemer van belang om zijn/haar positie te blijven monitoren. Is het nu wellicht juist de tijd om te verkopen? Of wellicht om uit te breiden of samen te werken? Ook een overdracht binnen de familie kan nu misschien ineens interessant zijn (lagere waarde en daarmee ook lagere fiscale consequenties). Ook in deze tijden geldt dat het van belang is om vooruit te blijven kijken…!


 


Bij JM Corporate Finance bent u altijd van harte welkom voor een vrijblijvende bak koffie om kennis te maken en om te bezien hoe wij u van dienst kunnen zijn. Wij lichten onze mogelijkheden en onze unieke MKB aanpak graag aan u toe. Neemt u voor meer informatie contact op met:


 


JM Corporate Finance B.V.


 


Jan van Wijngaarden, Partner


jvw@jmpartners.nl


06 – 53 229 496


 


Bart Koreman, Partner


bk@jmpartners.nl


06 – 55 718 515


 


www.jmpartners.nl


info@jmpartners.nl

Meer nieuws

img 20211106 wa0004

Begeleiding bij verkoop van H.A. de Bruijn Landbouw Mechanisatiebedrijf B.V.

JM Corporate Finance begeleidt familie De Bruijn bij de verkoop van...

Lees verder
jm logo groot

Bedrijven zijn nog niet uit de financiële problemen

Op vrijdag 21 augustus maakte het Centraal Bureau voor de Statistie...

Lees verder
jm logo groot

Overname Drumarkon door Neope Capital Management

Met ingang van 12 oktober 2017 is Drumarkon International te Schell...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld