072021jmpartners 41770

Bedrijfsopvolging binnen familie

Bij bedrijfsopvolging binnen de familie spelen vaak de emoties een grote rol. Belangrijk is om duidelijkheid te scheppen in de verwachtingen van de familieleden. Gaat het bedrijf automatisch over van vader op zoon, of van moeder op dochter? Wat te doen met het kindsdeel? Neem de tijd voor deze vragen.

De kernwaarden van JM Corporate Finance

Maatwerk en risicogericht
Kwaliteit als primaire focus
Groot netwerk van deskundigen
Constructief en kritisch

Bedrijfsovername binnen de familie

Een bedrijfsovername is altijd een complexe transactie waarbij de financiële belangen groot kunnen zijn. Immers, veelal weerspiegelt de waarde van een onderneming voor de verkopende partij het levenswerk dat in de afgelopen jaren is opgebouwd en betekent dit tevens dat hiermee het pensioen wordt gerealiseerd. Bij familiebedrijven houdt dit meestal in dat naast het financiële aspect ook de emoties en familieverhoudingen meegenomen dienen te worden tijdens het overnameproces. Immers andere familieleden dan de koper hebben ook aanspraak op het familievermogen en wensen tevens op passende wijze een deel hiervan te ontvangen. Fiscale optimalisatie en het waarborgen van de continuïteit zijn dan de sleutelwoorden.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Voor het realiseren van een fiscaal optimale situatie en het waarborgen van de continuïteit van een onderneming kan de bedrijfsopvolgingsregeling, ook wel BOR genoemd, uitkomst bieden bij een bedrijfsovername binnen de familie. Deze fiscale regeling zorgt ervoor dat de belastingheffing bij een bedrijfsoverdracht binnen de familie geen obstakel vormt voor de continuïteit van het bedrijf. Zo kan de inkomstenbelastingclaim worden doorgeschoven van de schenker naar de verkrijger en is er een (gedeeltelijke) vrijstelling van erf- en schenkbelasting. Voor toepassing van de BOR dient echter wel aan een aantal voorwaarden voldaan te worden. Onze adviseurs lichten dit graag nader toe.

Bedrijfsovername en het managen van emoties

JM Corporate Finance is gericht op het (groot) MKB waarbij eerder genoemde aspecten veelal van belang zijn. Bij onze aanpak wordt in het begin van de bedrijfsovername binnen de familie veel aandacht besteed aan de familieverhoudingen en daarmee verbonden eventuele emoties. Als gevolg van onjuiste verwachtingen en onuitgesproken wensen kunnen er onderling frustraties ontstaan waarbij de onderlinge verhoudingen onder druk kunnen komen te staan. Vroegtijdige betrokkenheid kan dan ook helpen om de neuzen in een vroeg stadium dezelfde kant op te krijgen. Duidelijkheid dient te bestaan omtrent de verwachtingen, percepties en doelstellingen van de betrokken familieleden, vanuit juridisch, financieel, fiscaal en menselijk perspectief. Op deze wijze wordt een goede basis gelegd voor de verdere stappen binnen het bedrijfsovernameproces.

Afspraken vastleggen

Bedrijfsopvolging binnen de familie kent dus vele haken en ogen, zowel op zakelijk als privé gebied. Het is daarom belangrijk afspraken goed vast te leggen, hetgeen kan worden gedaan in een familiestatuut. Middels een open en eerlijke sfeer wordt ervoor gezorgd dat toekomstige familieverhoudingen goed blijven, zodat alle betrokkenen ook na de bedrijfsoverdracht op goede voet met elkaar staan.

Aanpak JM Corporate Finance

Om de bedrijfsopvolging binnen de familie zo soepel en efficiënt mogelijk te laten verlopen hanteert JM Corporate Finance een pragmatische en oplossingsgerichte aanpak. Dit begint bij een tijdige voorbereiding, want ‘loslaten’ is immers een moeilijk proces! Planning van formele en informele stappen is essentieel om niets over het hoofd te zien. Zorgvuldige overdracht van kennis is immers van cruciaal belang om een competitief voordeel in de markt te behouden. Middels een duidelijke stappenplan en heldere doelen kan een oplossing worden gezocht die voor alle partijen passend is.

Hulp nodig bij bedrijfsovername binnen de familie?

Wenst u meer informatie over bedrijfsovername binnen de familie, neem gerust contact met ons op via info@jmpartners.nl of via  076 – 887 00 01. Wij staan u graag te woord en dat doen we gewoon helder, met visie.

In ons boekje 'En nu?' vertellen we meer over bedrijfsovername binnen de familie. Vraag nu gratis uw exemplaar aan en we sturen deze per post naar u op! 

Wat zeggen onze klanten?

"De ervaring leert dat een snelle en juiste aanlevering van de informatie het proces versnelt en de doorlooptijd verkort. In de diverse stadiums van het verkooptraject heeft de input van de adviseurs van JM Corporate Finance gezorgd voor een optimaal verkoopresultaat."

Wiek

Verkoop onderneming

Lees verder

"Na diverse kennismakinggesprekken met verschillende kandidaat-kopers hebben de verkopende ondernemers de perfecte ‘fit en klik’ gevonden."

Verkoper

Begeleiding verkoop

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Jan van Wijngaarden

Partner/Founder

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld