20

jan

7 Alternatieve financieringen bij een bedrijfsovername

 


Welke andere mogelijkheden heeft u als ondernemer als uw financieringsaanvraag door de bank is afgewezen? We geven u hier 7 alternatieven voor vreemd vermogen aan te trekken voor uw groei of bedrijfsovername.


 



  1. Crowdfunding


Momenteel ontzettend booming; crowdfundingplatforms, deze platforms kunnen u snel van geld voorzien. Let hier wel op welke tegenprestatie u uw crowd biedt. Naast donaties, sponsoring en voorverkoop, komt het meestal uit op een lening of het verstrekken van aandelen.



  1. Kredietunies


Een kredietunie is een coöperatie zonder winstoogmerk, tussen MKB ondernemers die via een gemeenschappelijke kas geld ter beschikking stellen voor collega-ondernemers. Het mes snijdt zo aan 2 kanten, u ontvangt uw krediet en de leden fungeren als coach.



  1. Factoring


Bij deze vorm van financieren worden de debiteuren/ facturen aan een extern bedrijf verkocht, dat zorgt voor de afhandeling en het incasseren van het geld. U ontvangt hiervoor het factuurbedrag minus een percentage. De normen die een factor hanteert zijn doorgaans ruimer dan bij bancaire financieringen. Buitenlandse debiteuren kunnen ook in de dekking worden meegenomen, echter klanten met een lage kredietwaardigheid niet.



  1. Investeerders


Investeerders voor het MKB zijn onder te verdelen in informal investors en participatiemaatschappijen. Met welke investeerder u ook in zee gaat, belangrijk is de zeggenschap goed uit te onderhandelen. De meeste investeerders zullen wel akkoord gaan met een minderheidsaandeel maar zullen niet accepteren dat ze geen enkele invloed hebben op hun investering.



  1. Onderhandse beurs


De in 2008 opgerichte Nederlands Participatie Exchange (NPEX), heeft inmiddels diverse MKB bedrijven aan een groeikapitaal geholpen. De NPEX heeft deze maand zelfs een lening van 1 miljoen euro van de overheid ontvangen om het aantal beursnoteringen van MKB’ers te vergroten. Let u bij een overweging voor een beursnotering wel goed op de introductiekosten en de communicatieverplichtingen richting uw nieuwe stakeholders.



  1. Ketenfinanciering


Supply Chain finance waarbij er via keten financiering niet zozeer nieuw krediet wordt verschaft maar vooral gespeeld wordt met betalingstermijnen, leveranciers- en afnemerskrediet. Gaat u eens in gesprek met uw leveranciers en klanten over deze strategische samenwerking, waarbij een goede afstemming van ieders belang het doel is.



  1. Overheid


In uw zoektocht naar kapitaal kunt u ook nog aan de overheid denken. Bij borgstelling MKB kredieten (BMKB) staat de overheid borg tot 1,5 miljoen euro voor bedrijfsfinanciering. Daarnaast kunnen ook banken een 50 procent Staatsgarantie krijgen op middelgrote en grote leningen d.m.v Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). Provincies beheren daarnaast ook nog innovatiefondsen en tot slot is er ook nog Qredis, een stichting die kredieten tot 150.000 euro verstrekt.

Meer nieuws

tadeusz lakota tb38uzcvkcy unsplash

Neem de tijd!

Zowel een koper als een verkoper vragen tijdens de voorbereidingen ...

Lees verder
jm logo groot

Issue magazine schrijft over onze seminar Bedrijfsopvolging en Bedrijfsoverdracht!

In de uitgave van Issue Magazine dit maand, een mooi stukje over on...

Lees verder
afbeeldingartikeljm cf10nuttigetips

Van waardebepaling naar waardecreatie; 10 nuttige tips!

Ondernemers zijn dagelijks (bewust of onbewust) bezig met het werke...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld