Bedrijf verkopen

Wilt u uw bedrijf gaan verkopen of denkt u erover na om uw bedrijf te verkopen? 


Als het de eerste keer is dat u zo'n traject ingaat, dan is het begrijpelijk dat u vragen heeft over het verkopen van uw bedrijf. Uw bedrijf verkopen is namelijk één van de belangrijkste gebeurtenissen in uw leven. Een bedrijf verkopen is een spannend, intensief en vaak ook emotioneel proces en de vreugde is groot wanneer het tot een succes wordt gebracht. Of u nu stopt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, u toe bent aan nieuwe uitdaging of uw gezondheid het niet meer toelaat, u hebt veel tijd en moeite in uw onderneming gestopt. U wilt uw harde werk en hetgeen wat u in de loop der jaren heeft opgebouwd natuurlijk graag beloond zien. Het verkopen van uw bedrijf en de opbrengst daarvan is tevens een belangrijk onderdeel van uw financiële toekomst. 

Stel uw vraag:

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Uw bedrijf verkoopklaar maken

Wanneer u uw bedrijf succesvol wilt verkopen, dan is het van belang om tijdig te beginnen met de voorbereiding. Waarom is dit zo belangrijk? Op tijd starten met het verkoopklaar maken van het te verkopen bedrijf levert op termijn een beter rendement op. Veel ondernemers houden hier geen rekening mee. De keuze tot het verkopen van het bedrijf wordt vaak zo lang mogelijk uitgesteld. Wanneer de ondernemer om welke reden dan ook besluit zijn bedrijf te verkopen, is er veelal geen tijd meer voor een gedegen voorbereiding.

Wat die voorbereiding precies inhoudt? Het begint met het verkoopklaar maken van het te verkopen bedrijf. Verkoopklaar maken, betekent dat middels een korte bedrijfsdoorlichting (liefst drie jaar voorafgaand aan de voorgenomen verkoop) de onderneming wordt beoordeeld op de kwaliteit van de diverse bedrijfsmatige aspecten. Het (tijdig) onderkennen van de diverse zwakke punten en/of verbeterpunten van het te verkopen bedrijf schept direct de mogelijkheid om deze aandachtspunten gedurende een aantal jaren voorafgaand aan het verkopen van het bedrijf te verbeteren c.q. op te lossen. Zo ontstaat er een unieke en geoptimaliseerde onderneming en het biedt de mogelijkheid om USP's (‘unique selling points’) te ontwikkelen. Het tijdig verkoopklaar maken van uw onderneming heeft een positief effect op de uiteindelijke verkoopprijs wanneer u uw bedrijf gaat verkopen.

Kortom, wacht niet te lang met uw toekomstplanning! Uiteraard is het ook mogelijk het verkooptraject in een korter tijdsbestek te doorlopen.

Verkoopprijs bepalen

Wat is uw onderneming waard?

Het bepalen van de verkoopprijs van uw onderneming is van groot belang wanneer u uw bedrijf gaat verkopen. De verkoopprijs wordt bepaald aan de hand van een bedrijfswaardering. Om een bedrijf succesvol te verkopen, is een realistische vraagprijs van belang. Wanneer de bedrijfswaardering uitgevoerd wordt door een professioneel advieskantoor bent u verzekerd van een gedegen waardering. Wanneer u een te hoge vraagprijs hanteert, dan kunt u een potentiële koper afschrikken waardoor er waarschijnlijk geen deal tot stand komt. Om de waarde van het te verkopen bedrijf te berekenen is het belangrijk om een goed beeld van de onderneming te hebben. Zo is het van belang om een goed inzicht te hebben in de verwachtingen voor de komende jaren, maar ook de huidige financiële ontwikkelingen binnen de onderneming spelen mee. Bij het uitvoeren van een bedrijfswaardering zijn zowel de financiële als de kwalitatieve kenmerken van het te verkopen bedrijf van belang. Op basis van de resultaten van de bedrijfswaardering kunt u een realistische verkoopprijs bepalen, hetgeen van groot belang is wanneer u uw bedrijf gaat verkopen.

Wij staan voor u klaar

Denkt u erover na om uw bedrijf te gaan verkopen of heeft u reeds de keuze gemaakt om uw bedrijf te verkopen? De adviseurs van JM Corporate Finance hebben reeds jarenlange ervaring met het begeleiden van verkoopcontracten en willen ook u graag helpen uw bedrijf succesvol te verkopen. Heeft u nog twijfels over het verkopen van uw bedrijf of wilt u een keer van gedachten wisselen over wat er allemaal bij komt kijken wanneer u uw bedrijf gaat verkopen, neem dan gerust contact met ons op.

Uw bedrijf verkopen?

JM Corporate Finance helpt u helder en met visie verder.

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart Koreman

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld