Management buy-in
Hoe kom je tot een succesvolle management buy-in? We bespreken de risico’s en kansen en de vraag of dit voor u dé manier is om een bedrijf over te nemen.
Wanneer spreek je van een management buy-in (MBI) bij een bedrijfsovername? Bij een MBI-traject neemt een externe manager of meerdere externe managementleden (van buiten de onderneming) de aandelen over van de huidige aandeelhouder(s). Hierin verschilt een MBI-traject van een MBO-traject waarbij een werknemer de ondernemerskar gaat trekken. Dit kan al dan niet zelfstandig, maar ook gezamenlijk met één of meerdere investeerders / participatiemaatschappij(en).
- JM Corporate Finance: Gewoon helder, met visie.
Voordelen management buy-in traject
Frisse wind
Bij een MBI-traject is de koper (in de meeste gevallen) nog niet eerder betrokken geweest bij de onderneming. Dit zorgt ervoor dat hij/zij bij een overname met een nieuwe ideeën (‘frisse wind’) naar de bestaande organisatie kijkt.
Stap voor stap
Daarnaast kan de overdracht bij een MBI-traject ook stap-voor-stap worden uitgevoerd waardoor het oude managementteam de kans krijgt om de organisatie op een goede manier achter zich te laten terwijl voor het nieuwe managementteam de overdracht gefaseerd kan plaatsvinden. Hierbij dient wel opgepast te worden voor het principe ‘twee kapiteins op één schip’.
Maak geen overhaaste beslissingen!
Minder risico
Verder is het voordeel voor een MBI-kandidaat dat een onderneming overnemen gemakkelijker is en minder risico met zich meebrengt dan een onderneming zelf starten. De bestaande onderneming heeft immers reeds klanten, omzet, leveranciers, etc. Bovendien levert een bestaande onderneming direct een inkomen op in tegenstelling tot een startup.
Nadelen management buy-in traject
Een MBI-kandidaat die niet eerder betrokken is geweest bij de onderneming kan de koers van het bedrijf rigoureus omgooien wat een negatief effect kan hebben op bijvoorbeeld de zittende personeelsleden en de bestaande klanten. Zijn zij wel klaar voor deze veranderingen?
Bovendien zullen MBI-kandidaten over het algemeen bereid zijn een lagere koopsom te betalen, omdat zij beschikken over minder financiële middelen dan bijvoorbeeld strategische partijen en/of participatiemaatschappijen.
Tips voor een succesvol MBI-traject
Hoe zorg je ervoor dat een management buy-in traject een succes wordt?:
- Stel een duidelijk zoekprofiel op (wat zijn de mogelijkheden in de markt?, wanneer is de overdracht beoogd?, wat zijn de eigen (financiële) mogelijkheden?, etc.);
- Let erop dat de afhankelijkheid van de huidige eigenaar niet te groot is!;
- Blijf realistisch; “wordt niet te snel verliefd op het bedrijf”;
- Schakel voor de onderhandelingen een (ervaren) adviseur in die emotioneel niet betrokken is;
- Schets heldere verwachtingen over-en-weer; verwarring frustreert het proces;
- Heb naast een grondige cijferbeoordeling ook aandacht voor persoonlijk contact.
Meer informatie over een Management buy-in
Wenst u meer informatie over een Management buy-out/buy-in? Neem gerust contact met ons op via info@jmpartners.nl of via 076 – 887 00 01. Wij staan u graag te woord: gewoon helder, met visie.
Stel al uw vragen aan onze experts.
Zij helpen u helder verder en geven een duidelijke visie op het traject.
Vragen? Neem contact op!Vragen of hulp nodig?
We helpen je graag verder.
Bart Koreman
Partner