Management buy-out
Denkt u aan een Management buy-out? Er zijn verschillende mogelijkheden om deze bedrijfsoverdracht te realiseren. Ook hierbij geldt, een goede voorbereiding loont. En het managen van de verwachtingen van alle partijen is een belangrijk punt!
- JM Corporate Finance: Gewoon helder, met visie.
Management buy-out (MBO) is een vorm van bedrijfsoverdracht waarbij een intern managementlid c.q. managementteam de huidige aandeelhouders uitkopen. Dit is dus anders dan een MBI-traject waarbij iemand ‘van buiten’ de kar gaat trekken. Bij een MBO-traject kan bijvoorbeeld de technisch of commercieel directeur de kopende partij zijn. Een MBO-traject kan zelfstandig plaatsvinden, maar ook in samenwerking met een financier c.q. investeringsmaatschappij.
Uit onderzoek is gebleken dat één op de vijf managers weleens droomt van het zelfstandig ondernemerschap waardoor deze stap dan ook niet ongebruikelijk is.1
Voordelen management buy-out traject
Een MBO-traject heeft diverse voordelen voor zowel de MBO-kandida(a)t(en) als de huidige aandeelhouders. Bij een management buy-out traject heeft de kopende manager reeds kennis van de onderneming, hetgeen veel tijd kan besparen in het overnameproces. Zo hoeven er niet opnieuw (intensieve) contacten met klanten, leveranciers en het personeel gelegd te worden. Daarnaast zal het due diligence onderzoek veelal beperkter zijn van aard aangezien de koper bekend is met de activiteiten, processen, structuur, etc. van de organisatie.
Ook biedt een management buy-out traject mogelijkheden voor de huidige aandeelhouders om een deel van de interne activiteiten over te dragen aan het zittende management. Hierdoor kan de focus meer komen te liggen op de core business.
Nadelen management buy-out traject
Desalniettemin kleven er ook nadelen aan een MBO-traject. Zo behoeft een goede manager per definitie geen goede ondernemer te zijn aangezien dit immers andere kwaliteiten vergt. Daarnaast is de financiering bij een MBO-traject in de meeste gevallen een groter probleem, omdat de kopende manager veelal over minder liquide middelen beschikt dan bijvoorbeeld een strategische partij. In het algemeen heeft een scenario waarbij het initiatief vanuit de huidige aandeelhouders komt dan ook de beste kans van slagen, omdat de ‘gunfactor’ dan hoger is richting het management.
Tips voor een succesvol MBO-traject
Enkele tips wanneer je aan een MBO-traject begint, zijn:
- Begin tijdig, zodat de MBO-kandidaat voldoende mogelijkheden krijgt om te wennen aan ‘het ondernemerschap’;
- Schets heldere verwachtingen over-en-weer; verwarring frustreert het proces;
- Schakel een (ervaren) adviseur in die ervoor zorgt dat emoties niet de overhand krijgen in het proces;
- Houd als zittende aandeelhouder voldoende rekening met de (financierings)mogelijkheden van de MBO-kandidaat.
Samen met een ervaren adviseur zorgt u dat de puzzel klopt!
Meer informatie over een Management buy-in
Wenst u meer informatie over een Management buy-out/buy-in? Of een onderdeel hiervan, zoals het due diligence onderzoek? Neem gerust contact met ons op via info@jmpartners.nl of via 076 – 887 00 01. Wij staan u graag te woord; gewoon helder, met visie.
1. Bron: Brookz – Management buy-in
Stel al uw vragen aan onze experts.
Zij helpen u helder verder en geven een duidelijke visie op het traject.
Vragen? Neem contact op!Vragen of hulp nodig?
We helpen je graag verder.
Bart Koreman
Partner