23

feb

Denk eens na over een pre-exit

Investering in de groei en waarde van uw onderneming en tegelijkertijd geld veilig stellen voor uw (pre)pensioen.

Ondernemersdilemma

Als ondernemer sta je dagelijks voor de nodige uitdagingen en keuzes. Wil ik doorgroeien met mijn onderneming? En zo ja, hoelang nog en hoe ga ik dit doen? Waar haal ik mijn financiering vandaan? Hoeveel en hoe ga ik nieuwe medewerkers werven? En hoe creëer en organiseer ik tijd om dingen te doen waar ik als ondernemer zowel zakelijk als privé blij van wordt? Dit zijn zomaar een paar vragen die wij regelmatig krijgen.


Is hier een eenduidig antwoord op te geven? Het antwoord is nee.
Als we echter de wens en de behoefte van deze ondernemers tot de kern terugbrengen dan vinden de meeste ondernemers zichzelf nog te jong en het ondernemen nog te leuk om nu al te stoppen. Tegelijkertijd vinden deze ondernemers dat ze het afgelopen jaar weer heel hard hebben gewerkt en dat dit wel een beetje minder mag.


Ondernemers vinden het ondernemen dus leuk, maar zouden ook graag wat meer (vrije) tijd en geld willen hebben om andere dingen te doen of samen tijd met familie en vrienden door te brengen. En wat nu als dit nu al mogelijk is en kan worden geregeld middels een pre-exit? Dat klinkt interessant is dan hun eerste reactie. Maar wat is een pre-exit eigenlijk?

Pre-exit

Bij een pre-exit verkoopt een ondernemer een deel van zijn bedrijf aan een nieuw opgerichte koopholding om vervolgens samen met een investeerder nog een aantal jaar (3-5)  door te ondernemen en naar een volledige verkoop toe te werken. De investeerder is meestal een Private Equity partij.

Een pre-exit biedt de ondernemer de mogelijkheid om al een gedeelte van het zakelijke vermogen veilig te stellen. (Cash = King).

De samenwerking met een investeerder biedt daarbij als voordeel dat het een geleidelijke stap is naar een volledige verkoop. In de tussenliggende periode kan de investeerder toegevoegde waarde leveren door de waarde van de onderneming te laten stijgen middels omzetgroei, margeverbetering, het beschikbaar stellen van een distributieketen, professionalisering van de interne organisatie en de introductie van een eventueel nieuw management naast de huidige ondernemer. Op deze manier kan de afhankelijkheid en betrokkenheid van een ondernemers die zoekt naar een life-change gefaseerd worden afgebouwd en worden overgedragen aan het (nieuwe) management, wordt er waarde toegevoegd en wordt het bedrijf verkoopklaar gemaakt voor een strategische partij of bijvoorbeeld het zittende management. Een pre-exit kan dus een interessante optie zijn.

Prepensioen

Dat klinkt toch als een fijne gedachte om middels een pre-exit een gedeelte van het zakelijke vermogen veilig te stellen, de eigen betrokkenheid langzaam af te bouwen, het bedrijf en de organisatie te zien groeien, waardestijging te realiseren, verkoopklaar te maken en tegelijkertijd ruimte en tijd te creëren om te werken naar uw prepensioen.

Ook benieuwd wat voor u de mogelijkheden zijn? Het begint met een idee en een goed gesprek. Neem vrijblijvend contact met ons op om samen een plan te maken. We staan u gewoon helder, met visie te woord!

Bel ons op 076 - 8870001

of mail naar info@jmpartners.nl

 

Meer weten over de diensten van JM Corporate Finance?

Meer nieuws

r1630251

Meeting in Amsterdam?

We maken net zo makkelijk een afspraak met u in Breda als in Amster...

Lees verder
img 20211106 wa0004

Begeleiding bij verkoop van H.A. de Bruijn Landbouw Mechanisatiebedrijf B.V.

JM Corporate Finance begeleidt familie De Bruijn bij de verkoop van...

Lees verder
jm logo groot

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: Tip 30

Spreiding van de activiteiten in een onderneming. De eerste stappe...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld