2

mei

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 1

Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmatig bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.

Deze week is onze tip:

Zorg voor een goede voorbereiding van de bedrijfsoverdracht.

Een bedrijfsoverdracht is een complexe zaak; de verkoper wil zijn bedrijf als een "pareltje" in de etalage zetten, de kopende partij denkt na over hoe het bedrijf kan worden ingebed in de bestaande situatie. Daarnaast spelen bij overdracht binnen de familie diverse emotionele en familiare aspecten veelal een belangrijke rol. Het is van groot belang dat het gehele proces goed beheerst wordt. Bij een goede voorbereiding zullen wellicht diverse valkuilen naar voren komen.

In het algemeen kan gesteld worden dat het "verkoopklaar maken" van de onderneming enkele jaren kost. Vanaf het eerste contact met een potentiële kandidaat koper zal het traject veelal gemiddeld een duur hebben tussen de zes en twaalf maanden. Wanneer zowel verkoper als koper hun huiswerk goed hebben gedaan, wordt een efficiënt en effectief proces waarschijnlijker. Zijn partijen niet voorbereid en komen er gedurende het proces onverwachte "lijken uit de kast", dan belemmert dit de snelheid en de kwaliteit van het proces. Een goede voorbereiding kan dus veel ellende en negatieve energie op termijn voorkomen.

Ons advies is om bij aankoop van een onderneming een due diligence onderzoek te laten uitvoeren. Met een due diligence onderzoek wordt alle verkregen informatie van de verkopende onderneming getoetst, zodat geverifieerd wordt dat er geen substantiële "lijken in de kast" aanwezig zijn.

Voor meer informatie over het laten uitvoeren van een due diligence onderzoek kunt u contact met ons opnemen.


Meer nieuws

1.dewakeupcallnieuwsjmpartners

Ondernemers; ‘WAKE-UP’!

Versnel het groeipad door strategische keuzes te maken.

Lees verder
img 9617

Eerste Alumni Event een feit!

'Wanneer je alles onder controle hebt ga je niet snel genoeg!' Me...

Lees verder
3.groeienmaarhoejmpartners

Laten we gaan groeien! Maar hoe?

Het Nederlandse MKB bestaat uit veel ondernemingen, van klein tot g...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld