3
febGouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 23
Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.
Deze week is onze tip:
Let op de spelletjes in overnameland!
Een overname- dan wel verkooptraject dient goed te worden voorbereid, de financiële belangen zijn groot en vanwege opkomende emoties is het soms moeilijk om de ratio voor ogen te houden. Het zijn dan ook de betrokken adviseurs die waakzaam dienen te zijn en die de “weg” naar het doel in de gaten moeten houden.
Keer op keer blijkt in de praktijk dat bepaalde “milestones” van belang zijn; een geheimhoudingsverklaring, een informatiememorandum, een waarderingsrapport, een letter of intent, een gedegen overnamecontract, gesprekken tussen de ondernemers onderling, technische discussies als adviseurs onder elkaar, het duidelijk bevestigen van afspraken etc. Indien wordt afgeweken van de gangbare praktijk, hetgeen uiteraard in het kader van flexibiliteit en maatwerk in zekere mate toch altijd mogelijk moet zijn, maar dan wel met een goed alternatief, dan ontstaan er vaak problemen, onduidelijkheden en/of misverstanden. Je moet gedurende het traject altijd kunnen terugvallen op bepaalde basiswerkzaamheden, onderbouwde conclusies en eerder geformuleerde doelstellingen. Want de ervaring leert dat er ook spelletjes worden gespeeld en theater wordt gemaakt; weglopen tijdens de onderhandelingen, gesprekken staken, boos en teleurgesteld overkomen, zaken anders hebben begrepen, gebruik maken van de stressvolle situatie van de tegenpartij, adviseurs die “technische discussies” voeren en er niet met elkaar uitkomen, meedoen aan het proces om alleen maar informatie over de andere partij te verkrijgen……diverse situaties zijn mogelijk.
Alsdan is het van belang om als koper of verkoper, tezamen met de adviseur, de eerder geformuleerde hoofddoelstellingen van een deal (zowel kwantitatief als kwalitatief) in het oog te houden. Uiteraard zullen gedurende een proces partijen moeten “geven” en “nemen” teneinde een “win-win” situatie te laten ontstaan, echter dit betekent niet dat overal aan dient te worden toegegeven. Bouw een pauze in het proces, gebruik de tijd om te overwegen, “parkeer” een aantal fundamentele zaken en laat zien dat de ingenomen stellingname hout snijdt. De ervaring leert dat een serieuze partij die ook een marktconforme deal voor ogen heeft, vaak later toch weer terugkomt om het proces op te pakken.
Het hoort er allemaal bij, maar pas op !
Vragen of hulp nodig?
We helpen je graag verder.
Bart van den Brule
Partner